Cansuyu Libya Sınırında

Cansuyu, iç karışıklıklar sebebiyle zor günler yaşayan Libya'ya yönelik yardım çalışmalarına devam ediyor.

Cansuyu, iç karışıklıklar sebebiyle zor günler yaşayan Libya'ya yönelik yardım çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Tunus'tan Libya sınırına geçen Cansuyu ekipleri, Cansuyu Derneği'nin Tunustaki partner kuruluşları olan El Rahme ve Taavun Dernekleriyle ortaklaşa oluşturdukları Libya sınırındaki çadır kampında Tunus'a sığınan Libyalı mültecilere sıcak yemek dağıttı.

Zor şartlar altında yardım çalışmalarını yürüten Cansuyu ekipleri, Kaddafi yanlısı Tunuslularla, özgürlük mücadelesi veren Libyalıları destekleyen Tunuslular arasında çıkan çatışmanın ortasında kaldı. Kaddafi yanlısı Tunuslular, Cansuyu'nun aşçısını esir alarak, Cansuyu çadırlarını taşladı ve araçların camlarını kırdı. Tunus polisinin araya girmesiyle Cansuyu ekipleri olaydan yara almadan kurtuldu.

Olaylar hakkında bilgi veren Cansuyu İstanbul Dış İlişkiler Sorumlusu Şerafettin Mollaoğlu, Kaddafı'nin parayla satın aldığı bazı Tunuslu gençlerin, Libya'da mazot bitmesinden dolayı Kaddafi birliklerine mazot ve benzini Tunus'tan gönderdiklerini ve Tunusluların da buna karşı çıkması nedeniyle çıkan olaylarda ortada kaldıklarını söyledi. Mollaoğlu, "Tunus polisinin araya girmesiyle kurtulduk" dedi.

YARDIMLAR YETERSİZ

Çok zor şartlar altında yardım çalışmalarını yürüttüklerini belirten Mollaoğlu, Libya sınırında çadır kamplarda oluşturulan mutfaklarda sabah 4'lere kadar her gün yaklaşık 3 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını ifade etti.

Libya'nın Tunus'a açılan iki sınır kapısından her gece yaklaşık 30 bin ila 40 bin arasında mültecinin giriş yaptığını ve bunların çoğunluğunun yabancı ülke vatandaşı olduğunu kaydeden Mollaoğlu, bölgeye gelen yardım derneklerinin az olduğunu, mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanamadığını dile getirdi. Çadır kamplardaki yaşam koşullarının yetersizliğine dikkat çeken Mollaoğlu, "Havalar çok soğuk, çadırlar yetersiz. Şiddetli yağmurlar yağarken mülteciler geceyi dışarıda yağmur altında geçirmek zorunda kalıyorlar. Bölgeye acil olarak daha fazla yardım gelmeli" diye konuştu.

Mollaoğlu ayrıca mültecilerle yaptıkları konuşmalarda, Libyalı bazı otobüs şirketlerinin mültecileri Tunus sınırına getirmek için kişi başı büyük paralar aldıklarını söylediklerini, yollarda Kaddafi askerleri mültecileri durdurduklarını ve kıymetli eşyalarla, paralarını aldıklarını aktardı. BM yetkilileriyle yaptıkları görüşmede çadır kamplarda ciddi sağlık sorunlarının tehdidi altında olduğunu gördüklerini vurgulayan Mollaoğlu, kamplarda çocuk maması, süt, ilaç, battaniye ve yiyecek sıkıntısının had safhada olduğunu dile getirdi.

02-01-2013