Ramazanda Afrika ve Cansuyu

Birleşmiş milletlerin en son yayınlanan raporuna gore Somalinin merkez ve güney kısmının % 90 lık kısmı kuraklık içerisinde. Somalide yaşanan kuraklık Afrika boynuzu diye tabir e

Birleşmiş milletlerin en son yayınlanan raporuna gore Somalinin merkez ve güney kısmının % 90 lık kısmı  kuraklık içerisinde.
Somalide yaşanan kuraklık Afrika boynuzu diye tabir edilen alanın tamamınında 11 milyon insanı etkilemekte olan büyük kuraklığın bir parçası.
 
Son yayınlanan raporlara gore Somali’nin yarısından fazlası yaklaşık 3,7 milyon insan kuraklık alanı içerisinde hayatını devam ettirmeye çalışmaktadır. Yaklaşık 500.000 bin çocuk beslenemediği için ölümle karşı karşıya.  Birleşmiş milletlere gore haziran ayının başından bu güne kadar 11.000 Somali vatandaşı açlık sebebiyle hayatını kaybetmiş durumdaır.
Somali, Kenya, Etyopya, Tanzanya, Cibuti ve Uganda son 60 yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıyadır.
 
Birleşmiş milletler 20 Temmuzda yaptığı açıklamada Somalinin güneyindeki iki büyük eyaltinin kuraklıkla  karşı karşıya olduğunu duyurmuştur. Bunlar Güney Bakul ve Şabelle bölgeleridir. Açlık savaş ve yokluk binlerce Somaliliyi ümitsizliğe sürükleektedir. Her gün her 10.000 kişiden 2 yetişkin ve 4 çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bölgeye acil müdahale edilmez içe açlık diğer 8 eyalete de iki ay içerisinde ulaşmış olacak. 12 milyon insane dünyadan kendilerine uzatılacak bir yardım eline muhtaç durumda.
 
Cansuyu derneği olarak öncelikli olarak Doğu afrika ülkelerinde bunlar Somali, Etyopya, Kenya, Cibuti, Uganda da ve dünyanın en fakir ülkeleri arasında olan Nijer ve Malli’de, Asyanın kilometre kareye gore en kalabalık ülkesi Bangladeş’te, Geçtiğimiz yılki sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Pakistan’da, dış dünyayla bağlantısı kesilmiş Çeçen ve Filistin Mülteci kamplarında, Gazze’de Kudus Mescid-aksada ve Bosna Hersekte ramazan ayı içerisinde gıda dağıtılması, İftar yemeklerinin paylaşılması ve çocuklara bayramlık hediyelerin ulaştırılması çalışmaları yapılacak. Afrika için bir iftar 5 TL Bir gıda kolisi 60 TLdir.

02-01-2013