1.000 Arakanlı’dan 750’si öldü

Cansuyu, Myanmar’dan teknelerle kaçarak Endonezya’ya ulaşan mültecilere sahip çıkmaya devam ediyor. Kaçan mültecilerin anlattıkları ise kanları donduruyor.

Cansuyu Derneği,  Myanmar’dan teknelerle kaçarak Endonezya’ya ulaşan mültecilere sahip çıkmaya devam ediyor. Kaçan mültecilerin anlattıkları ise kanları donduruyor.

 

ANLATILANLAR KANLARI DONDURUYOR

 

Kamplarda yaşayan 1700 aileye 3 gün boyunca iftar veren Cansuyu Derneği, ayrıca gıda dağıtımında bulundu. Yarıdan fazlasını kadınlar ve çocukların oluşturduğu Arakanlı mülteciler Şubat ayından beri açık denizlerde çok zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi verirken gemicilerin kendilerini terk etmesiyle ölümle yüzleşmişlerdi.

 

Teknelerden sağ kurtulan 11 yaşındaki Nurulselam’ın Cansuyu ekiplerine anlattıkları ise dehşeti gözler önüne seriyor anlatıyor; “Şubat ayında teknelerle yola çıktık. Aylarca açık denizlerde yaşadık. Bazen gemiciler bize yiyecek getiriyorlardı ancak o zaman bulduklarımızı yiyorduk.  Toplam 1000 kişiydik ama ancak 250 kişi yaşamayı başardı. Diğerleri ya kayboldular ya da öldüler. Şimdi bizi buraya getirdiler. Yaklaşık 110 erkek ve gerisi hep kadınlar ve çok daha küçük çocuklar.  Ne olacak bizim halimiz? Babam öldü, annem ve kardeşim ise hala myanmar'da. Bir gün onları kurtarmak için gideceğim.”

 

Geçtiğimiz Mayıs ayında Tayland’da bulunan Rohingyalılara ait toplu mezarların ve açık denizde ise teknelerle kaçarken ölen bir çok Rohingyalının bulunması üzerine çevre ülkelere uluslararası yardım çağrıları yapılmıştı. Bunun üzerine Endonezya hükümeti teknelerle gelen Arakanlıları Açe adası sahillerinden alarak kamplara yerleştirmişti.    

07-07-2015