3 saatlik vekâlet töreni

Anadolu insanı her yıl yaptıkları bağışlarla Latin Amerika’dan Kafkasya’ya; Afrika’dan uzakdoğu ülkelerine kadar büyük bir fedakârlık örneği sergilerken yardım dernekleri de bağışç

Anadolu insanı her yıl yaptıkları bağışlarla Latin Amerika’dan Kafkasya’ya; Afrika’dan uzakdoğu ülkelerine kadar büyük bir fedakârlık örneği sergilerken yardım dernekleri de bağışçılarından topladıkları kurban hisselerinin gerçek muhtaçlara ulaşması için olağanüstü bir çaba sarfediyor. Yardım organizasyonlarında ‘güven’ unsurunun öneminin farkında olan yardım derneklerinden Cansuyu da bu noktada bağışçılarının gönlünü rahatlatacak bir proje ile hizmet veriyor.

HER VEKÂLET TEKER TEKER OKUNUYOR

Türkiye ve Avrupa’dan telefonlar ve internet aracılığıyla Cansuyu’na verilen kurban vekâletleri, Dernek Başkanı Mustafa Köylü tarafından ekiplere verildi. Dernek ekiplerinin Bayram öncesinde aldıkları vekâletler, ülke sorumluları aracılığıyla kurbanlıkları kesecek olan kasaplara verildi. Kurban organizasyonunun gerçekleştirildiği ülkelerde Bayram Namazları’nın kılınmasının ardından kurban kesim alanına gelen dernek ekipleri ve kasaplar kurbanlıkların önünde toplanarak vekâlet törenini gerçekleştirdi. 7 hisseden oluşan her kurban için hisse sahiplerinin isimleri ayrı ayrı okunarak ülke sorumlusu tarafından kasaplara verildi. Hisse sahibi isimleri ayrı ayrı okuyan ülke sorumlusu vekâleti kasaplara ayrı ayrı devrederken kasaplar da vekâleti aldıklarını kendi dillerinde beyan ettiler.

39 DERECE SICAKLIKTA 3 SAAT BOYUNCA HİSSE SAHİPLERİ OKUNDU

Cansuyu’nun vekâlet töreni Nijer’deki kurban kesimlerinde de uygulandı. Afrika’nın kavurucu sıcağında; yakıcı güneşin altında gerçekleşen vekâlet töreni 3 saati aşkın sürdü. Niamey’in 39 derecelik sıcaklığında gerçekleşen vekâlet töreninde 317 büyükbaş hayvan için 2220 hisse sahibinin ismi teker teker okundu. Uzun süren bu işlem kasaplar tarafından yadırganıyor. Ardından vekâleti alan kasaplar, İslamî usullere uygun olarak kurbanlıkların kesim işlemini gerçekleştirdi. Vekâlet töreni, dernek merkezince vekâlet töreninin kaydedilmesi için verilen kamera tarafından an be an görüntülendi. Görüntüler, kurbanlıkların kesildiği ortam ve vekâlet devri töreni,  isteğe bağlı olarak hisse sahibine bayram sonrasında CD ortamında gönderiliyor.

KURBAN HASSASİYET GEREKTİRİYOR

Cansuyu Derneği Nijer ülke sorumlusu Ömer Şimşek, Akit’e yaptığı açıklamada “Kurban, büyük bir mesuliyet isteyen dini bir vecibedir. Kurbanlık hayvanın alımından vekâletin verilmesine, kurbanın kesilmesinden gerçek muhtaçlara ulaştırılmasına kadar bütün süreçler büyük bir hassasiyetle yerine getirmekteyiz. Bu bağlamda hisse sahiplerinin kurbanlarının nerelerde ve hangi şartlarda kesildiğini izlemelerini önemsiyoruz. Derneğimiz bu uygulamasıyla vekalet sahiplerinin gönüllerini rahat ettiriyor” dedi.

FAHRETTİN DEDE, NİAMEY – YENİ AKİT

02-01-2013