Anadolu’nun merhametli elleri Togo’da

Cansuyu Derneği 2012 kurban organizasyonu kapsamında Afrika’nın Fransız sömürgesi altındaki ülkesi Togo’da yoksul Müslümanlar için kurban kesti.

Cansuyu Derneği 2012 kurban organizasyonu kapsamında Afrika’nın Fransız sömürgesi altındaki ülkesi Togo’da yoksul Müslümanlar için kurban kesti.

Cansyu Derneği kurban ekibi Togo’nun başkenti ve farklı şehirlerinde bulunan Müslümanlara, vekaleten aldığı kurbanları ulaştırdı. Cansuyu ekibi Togo’da bulunan partner kuruluş temsilcisi Adem Abdüsselam ile birlikte yaptığı organizasyon ile başkent Lome, Anero, çeviye,Noçi ve Skode şehirlerinde kestiği kurbanlar ile Anadolu'nun merhametli ellerini ihtiyaç sahibi Müslümanlar ile buluşturdu.
 

Lome’de bayram sabahı ve kurban
 

Bayram namazını başkent Lome’nin yoksul Müslüman mahallelerinden birinde kılan Cansuyu ekibi, namaza gelen Müslümanlar tarafından çoşkuyla karşılandı. Kılınan namazın ardından tekbirler eşliğinde ilk kurbanlar burada kesildi. Üzerindeki vekaletleri   ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefleyen Cansuyu ekibi hemen Anero şehrine hareket etti. Anero’dan sonra Çeviye ve akşam saatlerinde Noçiye ulaşıldı. Noçi’de kurbanlar araba farları, gaz lambaları ve tekbirler eşliğinde kesildi. Emaneti yerine ulaştırmanın sevinci ve gayretiyle Cansuyu ekibi yeniden yollara düştü.
 

Togo Müslümanlarının başkenti Sokode..
 

Sokode Müslümanların merkezi olarak biliniyor. Diğer şehirlerde nadiren görünen camilere bu şehirde adım başı rastlamak mümkün. Şehir zaten camilere göre kurulmuş. Cami, su kuyusu ve etrafını çevreleyen evler şeklinde tipik bir Müslüman şehri.

 

Tekbir…  Şükür…  Kurban…

Cansuyu partner kuruluş temsilcisi Adem Abdüsselam çok güzel bir organizasyon yapmış.
Kurbanlarımızı hep cami bahçelerinde kesiyoruz.

Sokode’deki ilk kesim yerimiz Sokode Kur’an Eğitim Merkezi, merkezin idarecisi şeyh Adem Emin ve beraberindeki kalabalık, Cansuyu ekibini tekbirler ve şükürler ile karşıladı. Cansuyu için yapılan kısa karşılama töreninde Adem Emin ve Adem Abdüsselam birer konuşma yaptı. Adem Emin, bu konuşmadan Cansuyu derneğine, bağışçılarına, Türkiye’ye ve Türkiye devletine teşekkürlerini sundu. “Afrikanın en ücra köşelerinden birinde yaşayan Sokode Müslümanlarını hatırladıkları için, bize kardeşlik bilincini hatırlattıkları için Cansuyu’na çok teşekkür ederiz” dedi.
 

Ardından söz alan Adem Abdüsselam; “Cansuyu derneği sadece Togo’da değil, Nijer’de, Burkina Faso’da, Etyopya’da, Somali’de, Moro’da ve adını sayamadığım bir çok ülkede Türk halkından aldığı kurbanları kesiyor. Kurban organizasyonu için bu ülkelere insanlar Türkiye’de ailelerini, çocuklarını, eşlerini bırakarak gidiyorlar, hiçbir karşılık almadan. Bu insanlar bizce mücahittir” dedi. Abdüsselam’ın konuşması orada bulunanları coşturdu tekbirler yükseldi, gözyaşları düştü, kurbanlar kesildi…

Hamd Allah’a..

Cansuyu derneği Togo ekibi İsmail Akduman, Mesut Ceylan, İbrahim Yüksel ve partner kuruluş temsilcisi Adem Abdüsselam bayramın ikinci günü akşamı Anadolu’dan aldığı vekaletleri yerine ulaştırmanın sevinciyle Lome’ye doğru hareket ettiler. Cansuyu Derneği 2012 Kurban organizasyonunda Togo’da yaklaşık 2500 kişiye kurban eti ulaştırdı.

Togo nedir, neresidir?

Togo 19.yüzyıla kadar krallıkla yönetilen bir ülke. 1884 yılında Almanlar Togo kralını işbirliği yapma vaadi ile kandırıp bir anlaşma imzalamışlar ve bu anlaşmaya dayanarak Togo’yu sömürmeye başlamışlar. Daha sonra bölgenin kontrolü İngiliz ve Fransızların eline geçmiş. Togo üzün süre Fransız kolonisi olarak devam etmiş. 1960 yılında Togo bağımsızlığını ilan edip Togo Cumhuriyeti adını alsa da Fransız etkisinden kurtulabilmiş değil. Ülkenin resmi dili Fransızca. Sokakta konuşulan dil Fransızca, okulda eğitim Fransızca. 4 milyona yakın bir nüfusu olan ülkenin yüzde 20’si, orada yaşayan Müslümanların kanaatine göre yüzde 40’ı Müslüman. Ülkede en yaygın inanç put perestlik. Hristiyan ve ateistler de mevcut.
 

İbrahim Yüksel, Yapımcı - Yönetmen



02-01-2013