Burkina’da kalplere Cansuyu!

Batı Afrika’nın yeşil ülkesi Burkina Faso’dayız. Milletimizin gönlünden kopan yardımlar Afrika’da pirinç oluyor, yağ oluyor, iftar oluyor. Kızıl kurak topraklarda kuyulardan kovala

Batı Afrika’nın yeşil ülkesi Burkina Faso’dayız. Milletimizin gönlünden kopan yardımlar Afrika’da pirinç oluyor, yağ oluyor, iftar oluyor. Kızıl kurak topraklarda kuyulardan kovalarla evlere, oradan da gönüllere akan can suyu oluyor.

Ülkenin ilk başkenti Bobo Dioulasso’nun Kouka beldesine Cansuyu hayırseverleri tarafından yaptırılan kuyuyu açacağız ilk olarak. Sonra da 150 koli pirinç ve yağ dağıtacağız. Başkent Ouagadougou’dan beş yüz kilometrelik yolculuktan sonra vardığımız Kouka’da bir sürpriz bekliyor ekibimizi. Arazisini su kuyusu için tahsis eden bölgenin ileri geleni Emile Sonou, ekibimizi adeta bir köy protokolü ile karşılıyor. Ağaçların gölgesinde karşılıklı yaptırdığı oturaklara köyün yaşlı, genç bütün insanlarını dizmiş Emile. Büyük bir sevinçle karşılıyorlar uzak diyarlardan kendilerine yardım için gelen heyetimizi. Köyün en yaşlı siyah teyzelerinin sıra sıra iki ağacın gölgesinde büyük bir minnet ve saygı ifadeleri ile iki öbek olarak oturmaları fotoğraf makinem için kartpostallık bir görüntü sunuyor adeta. Başlarında ve üzerlerinde renga renk örtü ve yerel kıyafetler. Yüzlerinde masumiyet ve doğallığın zirve ifadeleri. Tek ortak dilimiz, ‘Esselamu Aleyküm, ve aleyküm selam’. Bir de nasılsın diye sorduğumuzda aldığımız ‘elhamdülillah!’ yanıtı.

İmam Hüseyin Gamsouli’nin dualarıyla birlikte Kokua’daki Cansuyu kuyusunu açıyoruz. Emile ise Anadolu’dan, çok uzak bir coğrafyadan insanlık adına gelip kendilerine  Cansuyu’nun kuyu açmasından çok etkilendiğini ifade ediyor. Hayırseverlere teşekkür ediyor. Oruçsunuz, yoksa sizi ikramsız göndermezdim diyor. Zorla ikişer tane horoz hediye ediyor ekibimize. Biz de, partner kuruluşa yönlendiriyoruz. 

HRİSTİYAN AİLELERİN KALBİNE CAN SUYU!

Burkina ve Kokou’nun yüzde yirmisi Hristiyan. Ev sahibi Emile de öyle. Cansuyu’nun partner kuruluşu Yeşil Sahil Yerel Yardım Derneği Başkanı Abdurrahman Sidibi ise, Cansuyu’nun, Kokou bölgesindeki yardım çalışmaları ile birlikte bölgede Müslümanlarla  iç içe barış içinde yaşayan yüzde yirmi Hristiyan nüfusun İslam’a bakışının olumlu yönde değiştiğini, İslam’ı seçenler olduğunu ifade ediyor. Ne de olsa, insan iyiliğin kölesidir diye bir ata sözümüz var bizim…

02-01-2013