CANSUYU COX BAZAR’DA TOPLANTI YAPTI

ACİL YARDIMLAR KONUŞULDU

 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Bayram Numan Köksal’ın çağrısı üzerine bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları, Rohingyalı Mültecilerin durumunu masaya yatırdı. Katılımcılardın Saadet Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Eroğlu, yardımların mültecileri yeni hayata hazırlaması ve kendi kendine yeterli hale gelebilmesini sağlamak gerektiğine dikkat çekti.

 

Cox Pazar’da Myanmar’da zulüm ve katliamdan kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingyalı Müslümanlara yardım amacıyla Cox Pazar’da bulunan Türk ve yabancı yardım kuruluşların bir araya geldiği toplantıda yapılan yardımlar ve yeterliliği konuşuldu. Cansuyu’nun çağrısı ile gerçekleştirilen toplantıda yapılan yardımların yalnızca mültecilerin karnını doyurmasıyla kalmayıp aynı zamanda onları ruhen ve bedenen sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirebilmeleri gerektiği belirtildi. Yardımların özellikle çocuklar ve kadınların dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiğinin belirtildiği toplantıda katılımcı STK temsilcileri önerilerini tek tek ortaya koydu.

 

Araştırma ve gözlemci olarak toplantıya katılarak bölgede aktif olarak faaliyette bulunan Saadet Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Eroğlu, parçalanmış İslam âleminin içinde bulunduğu durumu anlattı. Bu parçalanmışlığın her geçen gün yeni İslam coğrafyasını işgal, zulüm ve katliama yol açtığını belirten Eroğlu, bu gidişata mutlaka dur denmesi gerektiğini söyledi. Tek çarenin Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 1997 yılında gerçekleştirerek İslam Birliğinin yolunu açtığı D-8’in harekete geçirilmesi gerektiğini, ardından İslam Birliği’ni, sonrasında ise İslam Natosu’nun kurulmasının artık kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Mültecilerin doğup büyüdüğü, atalarının yaşadığı, kendi vatanlarında kalmalarının gerektiğini belirten Eroğlu, aksi takdirde İslam dünyasının yeni bir mevzi kaybettiğini söyledi. Zulüm, işgal ve katliamların yaşandığı diğer İslam coğrafyalarında olduğu gibi Rohingyalı Müslümanlarının yaşadıklarının da bütün dünya tarafından kör ve sağır olarak, ses çıkarılmadın izlendiğini dile getiren Eroğlu, “Bölgedeki zulmün ve vahşetin muhatabı batılılar değil bizzat biz Müslümanlar olarak çözmeliyiz. Nerede zulme ve katliama muhatap olan bütün Müslümanların da sorunlarını batılılara bırakmamız ve onlardan çözüm beklememiz demek, dünya üzerinde son Müslüman da katletmeden bu zulümler, katliamlar son bulmayacak demektir” diye konuştu.

 

STK’lara öncelik ederek yardım kuruluşlarını toplantıya davet eden Cansuyu Dış İlişkiler Koordinatörü Bayram Numan Köksal, yapılan yardımları anlattı. Cansuyu olarak son bir ayda yaptıkları yardımlar arasında 50 bin Arakanlıya çadır kurarak ailelere teslim ettiğini, bu bölgenin temiz su ihtiyacının giderilmesi için 200 su kuyu açtıklarını, bununla birlikte bölgenin ve mültecilerin en büyük ihtiyaçlarından olan 250’şer tuvalet ve banyo kurduklarını, toplamda 50 bin mülteciye gıda ve temizlik maddeleri dağıttıklarını kaydetti. Bu tür yardımların mültecilerin sorunlarını çözemeyeceğini belirten Köksal, şunlara dikkat çekti.

 

“Bölgede faaliyet gösteren STK’lar olarak bir araya gelerek bundan sonra neler yapacağımızı ortaya koyuyoruz. Her kuruluş farklı fikirlerle geldikleri için bundan sonraki çalışmalarımıza yön vereceğiz. Bütün yardım kuruluşlarının yaptığı, acil yardım statüsündeki faaliyetlerdir. Elbette ki mültecilerin hayata tutunabilmesi için bunlar mutlaka çok önemli faaliyetlerdir. Ancak, bu yardımlar kısa vadeli çözümlerdir. Bugün bu toplantıyı gerçekleştirerek uzun vadede neler yapacağımızı, bölgede hayata geçirmemiz gereken uzun vadeli kendi kendini kalkındıran projeleri gündeme getirdik. Bu projelerin bölgede hayata geçirilebilmesi için bütün STK’ların koordinesi ile mümkün olabileceğini kaydediyoruz. Bu projelerin başında mültecilerin, özellikle de gençlerin, çocukların ve kadınların eğitimi çok önemlidir. Mültecilerin yüzde 65’i 18 yaşın altında. O nedenle eğitim çok önemli. Kadınlara yönelik üreten bir toplum haline gelebilmesi için meslek edindirme kurslarını acilen hayata geçirilmesi gerekir.”

 

Mültecilerin batılıların insafına bırakılamayacağını kaydeden Köksal, “Arakanlı kardeşlerimizin kaderini üç maymunu oynayan batılılara bırakılamaz. Cox Pazar’da bütün İslam ülkelerinin bir araya gelebileceği bir konferans düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konuda çalışmalar başlamıştır” diye konuştu.

 

Toplantıya: Saadet Partisi Genel Sekreter Yardımcısı, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü, İHH Güney Masa Şefi, Sadaka Taşı’ndan, Suudi Arabistan’dan Wamy, Bangladeşli STK temsilcileri ile Rohingyalı mültecilerin temsilcisi hazır bulundu.

21-10-2017