Cansuyu ekibi Etyopya'da

CANSUYU gönüllüleri Somali'nin en uzun sınır komşusu ve Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Etyopya'da. Kuraklık ve açlığın ölümlere yol açtığı, Somali sınırından yığılmaların yaşand

CANSUYU gönüllüleri Somali'nin en uzun sınır komşusu ve Afrika'nın en yoksul ülkelerinden Etyopya'da. Kuraklık ve açlığın ölümlere yol açtığı, Somali sınırından yığılmaların yaşandığı OGADEN bölgesine ulaşan ekibimiz, öncelikle tarih boyunca bölgedeki İslam toplumlarına başkentlik yapmış olan ve Osmanlı eserlerinin bulunduğu Şanlıurfa’nın kardeş şehri Harar’ın en büyük camilerinden birinde ihtiyaç sahiplerine yönelik bir iftar programı düzenledi. Ardından Somali bölgesinin önemli şehirlerinden Jigjiga’da Müslümanların inşa ettiği yetim yurdunda buradaki yetim öğrencilere yönelik bir iftar düzenleyerek onlarla iftar etti.

Çalışmalarını ağırlıklı olarak temel gıda yardımı şeklinde planlayan CANSUYU ekibi, Somali’nin Hargeysa ve Gabeley bölgelerinden göçen, sınıra yakın bölgede yerleşik 5000 ailenin yaşadığı Hart Sheikh mülteci kampında 1500 ailenin bir aylık temel gıda ihtiyacını karşıladı. 2000 yılında ki kuraklık sebebiyle birkaç aile tarafından oluşturulan Hart Sheikh kampı zaman içerisinde bölgedeki siyasi istikrarsızlık ve ilaç yetersizliği nedeniyle hızlı bir şekilde büyüyerek bugün yaklaşık 30.000 nüfusa ulaştı. Hart Sheikh kampında temiz su bulunamamasından dolayı başta ishal olmak üzere çeşitli salgın hastalıklar görülmekte. Özellikle çocuklarda yetersiz beslenmeye bağlı birçok sağlık sorunu gözlemleniyor. CANSUYU ekibi bölgedeki temiz su sorunun çözümü için de planlamalar yapıyor.

Hart-Sheikh bölgesindeki çalışmalar ardından ülkenin güney sınırına yakın ve kuraklığın yoğun biçimde etkilediği Gode bölgesine geçen ekibimiz, bu bölgedeki köylere acil gıda yardımı ulaştırdı. Adelde ve Birkes başta olmak üzere, Gode bölgesi köylerinde 3000 ailenin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak paketler ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Ayrıca Türkiye’den bağışlanan kurbanlar mukabilinde 100 adet küçük baş hayvan da kesilerek bölgede dağıtımı yapıldı. Etiyopya sınırlarında durumu aciliyet gösteren yaklaşık 5000 aileye ulaşan ekibimiz, çalışmalarını tamamladıktan sonra, telefon, internet ve hepsinden önemlisi temiz suyun bulunmadığı, elektriğin ancak belirli saatlerde verildiği Gode şehrinden Somali sınırına hareket etti.
Arazi şartlarında uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra, sınıra ulaşan CANSUYU ekibi, gerekli izinleri alarak Somali tarafındaki Elberde kasabasına ulaştı. Somali’nin iç kesimlerinden buraya “belki bir yardım ulaşır” ümidi ile göçen, her biri 3-5 gün veya bir hafta yürüyerek gelen ailelerin sayısı her geçen gün artarak 2000’i aşmıştı. Yanlarında çoğu zorlu yolculuk sonucu paçavraya dönmüş birkaç elbise ve su kapları dışında hemen hiçbir şeyleri bulunmayan 20.000’i aşkın insan ciddi bir mahrumiyet yaşıyorlardı. Henüz resmi bir statüsü olmayan kamplarda incelemeler yaparak insanlarla görüşen CANSUYU ekibi bölgeye acil yardım kararı aldı. Gerekli izinler ve yardımların organizesi için başkent Addis Ababa’ya dönen CANSUYU ekibi burada öncelikle bürokratik engellerle karşılaştı. Öncelikle sınırın Somali tarafına yardım geçişine izin vermeye yanaşmayan Etiyopyalı yetkililer uzun uğraşlar sonucu buna ikna edildiler ve CANSUYU Etyopya ekibi temel gıda maddelerinden oluşan paketlerin bölgeye nakli için çalışmalara başladı. Bayram öncesi, sınırda, Elberde bölgesindeki yaklaşık 2200 aileye ulaşmayı  planlayan ekibimiz halen sınırda gıda dağıtımına devam ediyor aynı zamanda bölgede su ihtiyacının karşılanması için de çalışmalarına devam ediyor.

CANSUYU Etyopya ekibi Ramazan ayındaki çalışmalarında toplamda;
160 ton kuru gıda
22000 litre sıvı yağ
13 ton hurma
100 küçük baş; adak , akika ve şükür kurbanları kesilerek binlerce ihtiyaç sahibine ulaştırıldı

Arefe gününe kadar çalışmalarını tamamlamayı planlayan CANSUYU ekibi, önümüzdeki aylarda bölgede açılacak su kuyularının planlamalarını ve ön hazırlıklarını da tamamladı. Cansuyu, hayırseverlerin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya bayramdan sonra da devam edecek

02-01-2013