Cansuyu Kenya’da yardım organizasyonu düzenledi

Cansuyu Derneği Kenya’da kuraklıktan etkilenen 10 bin muhtaca gıda yardımı yaptı

Doğu Afrika Ülkesi Kenya’da son bir yıldır etkisini yoğun şekilde hissettiren kuraklık, bölge halkını ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan insanların yaşamlarını olumsuz etkiledi. Özellikle Malindi ve Kilifi bölgelerinde etkisini hissettiren kuraklık yüzünden çok sayıda küçük ve büyük baş hayvan telef oldu. Bölgede oluşan telef hayvan sürüleri insanların sağlıklarını da etkilemeye başladı.

 

Nerede bir acı nerede bir ıstırap varsa orada olmayı da kendisine amaç edinen Cansuyu Derneği de Kenya’da yaşanan zor süreç sonrası bölgedeki insanlara yardım elini uzattı. Dernek, Kenya’nın Somali sınırında kuraklıktan etkilenen Marereni, Tana Salt, Minjila ve Tulu bölgelerindeki kamp ve köylerde kalan 10 bin kişiye içerisinde temel yiyecek malzemelerinden oluşan gıda paketleri ve yemeklik yağ dağıttı. Yardımların dağıtıldığı köy ve kamplarda yaşayan Kenya ve Somalililer dualar eşliğinde yardımlarını aldı.

 

Bölgedeki çalışmaları gıda dağıtımları ile sınırlı kalmayan Cansuyu ekipleri, Türkiye’den hayırseverlerin emanetleri olan adak, akika ve şükür kurbanlarını keserek etlerini kuraklıktan etkilenen Marerini, Kanagoni, Musumarini ve Kadzuyuni bölgelerinde 12 bin muhtaca ulaştırdı.

 

Bölgedeki durum ve yardımlar hakkında bilgiler veren Cansuyu Kenya Koordinatörü Bilal Değirmenci, özellikle son bir yılda bölgede kuraklığın kendisini ciddi oranda hissettirdiğini söyledi. Değirmenci; “Cansuyu Derneği acil yardım ekibi olarak Doğu Afrika ülkesi Kenya’dayız. Kenya’nın Somali sınırına yakın bölgelerini, Somali’yi ve Etiyopya’nın güney bölgelerini etkileyen ve bir yıldır devam eden kuraklıktan en fazla etkilenen bölgelere insani yardım ulaştırdık. Yardım ulaştırdığımız bölgelerdeki insanlar çoğunlukla hayvancılıkla uğraşıyor ve sürülerini kaybettiler, hayvanları telef olmuş. Bu insanlar günlük hayatlarını devam ettirmek için ciddi zorluklarla karşı karşıyalar. Buralarda her yerde susuzluktan telef olmuş hayvanlar sıklıkla görüyoruz. Şu an ciddi bir mahrumiyet söz konusu. İnsanlar ciddi kayıplar yaşamış. 100 hayvanlık, 200 hayvanlık sürülerini kaybeden insanlara şahit olduk. Bizlerde Somali sınır bölgelerinden iç göçmenlerin yaşadığı kampları ziyaret ettik. Planlamalarımızı yaparak bu bölgelere yardımlarımızı yapıyoruz. İlk etapta 10 bin kişiye gıda ve 12 bin kişiye kurban eti dağıttık. Bölgeyi yeniden kalkındırmak için kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunduk. İnşallah bölgedeki faaliyetlerimiz devam edecek.” dedi.

 

18.01.2022