Cansuyu Nepal halkının yanında

Tarihinin en acı günlerini yaşayan Nepal’de Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri arama kurtarma çalışmalarına katılıyor ve acil yardım dağıtımları yapıyor.

Tarihinin en acı günlerini yaşayan Nepal’de Türkiye’den gelen yardım ekipleri Nepal halkının ve devletinin umudu oldular. Birçok yardım kuruluşunun yanı sıra Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Nepal’de arama kurtarma çalışmalarına katılıyor ve acil yardım dağıtımları yapıyor.

Milyonlarca kişinin etkilendiği ve 2 milyona yakın insanın da yardıma muhtaç olduğu Nepal’de hemen her sokakta Türkiye’den gelen ekipler çalışmalarını sürdürüyor.  Cansuyu Derneği ekipleri de 8 milyon kişinin depremden etkilendiği  Nepal’de ara sokaklarda Nepal halkına yardım etmeye çalışıyor.  Tıbbi gereçlerin, gıda malzemeleri ve acil barınma malzemelerinin ihtiyacının had safhada olduğu ülkede Cansuyu ekipleri bu tür talepleri karşılamaya çalışıyor. Dernek, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra enkaz kaldırma çalışmalarına da destek oluyor. Su, gıda ve elektrik sıkıntısı nedeniyle salgın hastalığın baş göstermesinden endişe edildiği şehirlerde zor şartlar altında çalışmalarını sürdüren Cansuyu ekiplerine Nepal halkı ve güvenlik güçleri de büyük saygı gösteriyorlar.   

Normal zamanlarda dahi su sorunun olduğu Nepal’de özellikle Katmandu şehri çevresinde temiz su bulmanın imkansız hale geldi.  Evleri yıkılan depremzedelerin sokaklarda ya da kamplarda kaldığı Katmandu’da evleri sağlam olanlar da evlerinde kalmıyor.    Başkent Katmandu’nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung’da 25 Nisan günü yerel saatle 11.56’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilmişti. Sarsıntı Nepal’e komşu ve yakın olan ülkelerde de ölümlere neden olmuştu. Depremin yol açtığı Everest dağındaki çığlarda en az 18 kişi hayatını kaybetmiş, deprem Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’da da hissedilmişti.  Depremde ölenlerin sayısının 5 bini aştığı bildiriliyor. Kurtarma ekipleri birçok köy ve kasabaya yoların kapanması yüzünden ulaşamazken, Başbakan Suşil Koirala ölü sayısının 10 bini aşabileceğini açıklamıştı.

27-05-2015