Cansuyu 'Somali Acil Yardım Toplantısına' Katıldı

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye Dış İşleri Bakanlığı önderliğinde İstanbul’da Somali için acil yarım toplantısı düzenledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye Dış İşleri Bakanlığı önderliğinde İstanbul’da Somali için acil yarım toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşma yapan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmelettin İHSANOĞLU hem konu ile alakalı hem de yapılacaklarla alakalı bilgi verdi. Amacımız şiddetli kıtlığa maruz kalan 3 milyon insana ulaşmak olduğunu söyleyen İhsanoğlu, ''Bazı siyasi hareketler BM'nin yardımlarına karşı tavır almış bulunuyor. İİT, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşların giremedikleri yere giriyor. Ama tek başına bir teşkilat bu felaketle başa çıkamaz.'' dedi. Gazetecilerin "Afrika'ya yapılan yardımlar pansuman niteliğinde mi olacak yoksa ileriye yönelik projeleriniz var mı?" sorusuna İhsanoğlu, "Oradaki iç savaş sona ermeden sürdürebilir kalkınmayı sağlamak mümkün değil. Siyasi olarak da Somali temas grubu içerisinde aktif rol oynadık. Ama bu kıtlık meselesi insani felaket boyutudur. Her şeyden önce şu açlık problemini ortadan kaldırmak lazım. Siyasi çözüm uzun sürüyor maalesef." şeklinde cevap verdi. Norveç'teki saldırıların ardından İslamafobinin gündeme gelmesini de eleştiren İhsanoğlu şöyle konuştu: "İslamafobi için her yıl rapor yayınlıyoruz. 10 gün önce burada Bayan Clinton'la önemli bir toplantı yaptık. Bu toplantıda bu meseleler ele alındı. Teşkilatımız bu boyuta çok önem verdi. Benim ilk karşılaştığım mesele Danimarka'da çıkan çapsız, seviyesiz karikatür meselesiydi. Bugünlerde İslam düşmanlığının yeni bir safhasındayız. Batı hükümetlerinin doğu ülkeleri ile bu düşmanlığı gidermek için el birliği yapmaları lazım. Norveç teki hadise şunu gösteriyor. Irkçılık ve Müslüman düşmanlığı çok tehlikeli bir noktaya geldi. Bir ırkçı, bir İslam düşmanı kendi milletine mensup farklı siyasi düşüncede olan insanlara karşı ölüm saçıyor. Bu bizim için sürpriz değil, biz İslam düşmanlığını siyasi gündem haline getirmemek lazım dedik. Bazı orta Avrupa ülkelerinde İslam'a karşı düşmanlık siyasi prim haline getirildi. Artık İslam düşmanlığı Avrupa'da 1930'lardaki antisemitizm hareketine benzer haline geldi. İşbirliği içinde bunu çözmemiz lazım diye konuştu.

  Toplantıya katılan yardım kuruluşları Afrika özellikle Somali, Cubuti ve Kenya’da ki yardıma muhtaç insanlara nasıl acil yardım ulaştırılabilir? Bölgenin durumu yapılacak yardımların nereden ve  nasıl ulaştırılacağı gibi konuları görüşerek çözüm yolları aradı.
Canyusu Derneğini temsilen toplantıya İstanbul Dış İlişkiler Sorumlusu Şerafettin MOLLAOĞLU katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan MOLLAOĞLU şunları söyledi: İslam ülkelerinde yaşanan savaşlar, depremler ve afat-ı arziyye dediğimiz acil durumlarda yardımların acil olarak zarar gören bölgelere ulaşması için İslam İşbirliği Teşkilatı önderliğinde İslam ülkelerinde ki yardım kuruluşlarıyla acil toplantı yapılması ve gereken ihtiyaçların acilen tespit edilip kurulacak yardım komisyonları aracılığıyla bu yardımların zarar gören bölgelere ulaştırılması hem yardım konusunda geç kalınmayacak hem de ihtiyaç bölgelerinin önceden tespitiyle yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşacaktır.
Yardımlar organize bir şekilde ihtiyaç bölgelerine ulaştırılır ise yardıma muhtaç insanlar bu yardımlardan faydalanabilir aksi durumlarda bazı bölgeler defalarca yardım almasına rağmen bazı bölgeler yardım alamamaktadır. Bunun sebebi yardım kuruluşlarının ilgili ülkelerde yapmış olduğu çalışmalar genelde aynı partner kuruluşlarla olduğu için yardım çoğu zaman aynı bölgeye dağıtılmaktadır. Dolayısıyla diğer ihtiyaç bölgeleri yardım alamamaktadır. Bugün Somali’de iç savaş olduğundan dolayı yardım kuruluşları bölgeye yardım götürmekte sıkıntı çekmektedir. Bu konuda İslam İşbirliği Örgütü devreye girip sıkıntılı bölgelerde yardım kuruluşlarının güvenliğinin sağlanması için ilgili ülkelerden yardım derneklerinin güvenliğini sağlamasını talep etmesi gerekmektedir.” Dedi.

   Cansuyu’nun  bölgede çalışmalara başladığını söyleyen Mollaoğlu, Doğu Afrika konusunda herkesi duyalı olmaya çağırdı.
 

02-01-2013