CANSUYU YARALARI SARMAYA DEVAM EDİYOR

BİNLERCE ARAKANLI MÜLTECİ ÇADIRLARINA YERLEŞTİ

 

Myanmar’da Rohingyalı Müslümanlara yönelik zulmün başladığı günden beri mazlumların yaralarını sarmaya devam eden Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bölgede umut olmaya devam ediyor. Arakanlı Müslümanların katliam ve zulümden kaçarak sığındıkları Bangladeş’teki mülteci kamplarında yardım faaliyetlerini sürdüren Cansuyu, bugüne kadar kurduğu binlerce çadırlara on binlerce Arakanlı mülteciyi yerleştirdi.

 

Aybaşından bu yana Bangladeş’in Cox Bazar kentinde bulunan Arakanlı kampları ile Arakan sınırları içerisinde yardım faaliyetlerini sürdüren Cansuyu, son giden ekibiyle yine binlerce çadır kurarak Rohingyalı mültecilere teslim etti. Çadırların kurulduğu bölgede 250’şer adet banyo ve tuvalet, 125 adet ise içme suyu kuyusu açan Cansuyu, bu bölgeye yerleştirilen mazlumların gıda ve temizlik malzemelerinin dağıtımlarını da gerçekleştirdi. Bölgede yağan yoğun Muson yağmurları nedeniyle bölgenin en önemli ihtiyaçlarından olan şemsiyeyi de unutmayan Cansuyu, mültecilere üzerinde Türk bayrağı ile Cansuyu logosu bulunan binlerce şemsiye dağıttı.

 

Son dönemlerde yapılan yardımların ve kurulan çadırlarla binlerce Arakanlı’ya yaşam alanı oluşturan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, daha büyük projeler hayata geçirebilmek için çeşitli çalışmalarını da sürdürüyor. Mültecilerin eğitim ve meslek edindirme kurslarını faaliyete geçirebilmek için çalışmalarına devam eden Cansuyu, bölgede yaşayan yetimler için de ayrı bir proje için çaba gösteriyor. Eğitimden ayrı kalmış olan bütün Rohingyalı mülteci çocuklarının eğitim alabilmeleri için çok sayıda medrese kurulmasının da önemli olduğu belirtildiği bölgeye ilk çalışmalar sürdürülüyor. Çok engebeli ve zorlu bir bölgede kurulmuş olan Arakanlı mülteci kamplarının en büyük ihtiyaçlarından birisinin de cami ihtiyacının olduğu belirtilerek bunun hayata geçirilebilmesi için arazi temini çalışmaları sürüyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Cansuyu Dış İlişkiler Koordinatörü Bayram Numan Köksal, şunları kaydetti:

 

“Yaptığımız araştırmalarımıza göre; Arakanlı mültecilerin yüzde 60’ı 18 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Bölgeye geldiğimizden beri batılı kurumların faaliyetlerini de gözlemliyoruz. Arakanlı mülteci kamplarında yaşamakta olan çocukların eğitimine batılılar el atmadan biz Müslümanlar olarak harekete geçmeliyiz. Arakanlı çocukların İslami bir eğitim almaları için Cansuyu olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgede faaliyet gösteren bütün Müslüman yardım kuruluşlarını da bu konuya eğilmeleri gerektiğine inanıyor ve çağrıda bulunuyoruz. Aksi takdirde eğitim alanına batılılar bir adım öne çıkacak ve bunun neticesinde Allah muhafaza Müslüman Rohingyalı çocuklar özünden uzaklaşmış olacaktır.”

23-10-2017