Depremle Müslümanları tanıdılar

Nepal’in en köklü ve en büyük İslami kuruluşu Islami Sangh Nepal’in Genel Başkanı Nazral Hassan Hüsseyin, Nepal’de meydana gelen büyük depremi ve Nepal Müslümanlarının durumunu anl

Nepal’in en köklü ve en büyük İslami kuruluşu Islami Sangh Nepal’in Genel Başkanı Nazral Hassan Hüsseyin, Nepal’de meydana gelen büyük depremi ve Nepal Müslümanlarının durumunu anlattı. Deprem dolayısı ile Nepal’e gelen İslami kuruluşların ülkede büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla karşılandığı ifade eden Nazral Hüseyin; “Nepal halkı depremle Müslümanları tanıdı. İslami tebliğ için çok uygun bir atmosfer meydana geldi. Allah’a hamd ediyoruz. Bir vücudun azaları gibi hareket ettik. Yardım gönderen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

M. MUSTAFA UZUN / NEPAL – KATMANDU

Depremle Müslümanları tanıdılarNepal Depreminin hemen akabinde dünyanın farklı ülkelerinden yardım kuruluşları ve arama kurtarma ekipleri Nepal’e akın etti. Birçok Nepallinin adını dahi duymadığı Türkiye bu ülkelerin başını çekiyordu. Çok sayıda Türk sivil toplum kuruluşu Nepal’de destansı hizmetler verdi. Nepal devleti, halkı ve medyası Türkiye’nin bu insani yardım çıkartmasını hayranlık ve takdirle karşıladı. Nepal Devletinin dahi yapamadığı hizmetleri yapan Türk kuruluşlar nedeniyle Nepal Müslümanları için oldukça olumlu bir süreç başladı. Müslümanların azınlık olduğu Nepal’de halkın Müslümanlara olan bakış açısı değişti. Biz de Cansuyu Yardımlaşma Derneği adına gittiğimiz Nepal’de bu teveccühü yakından görme imkanına sahip olduk. Nepal Medyası özellikle Türkiye’den gelen insanlara büyük ilgi gösteriyordu. Nepal’in en köklü ve en büyük İslami kuruluşu Islami Sangh Nepal’in Genel Başkanı Nazral Hassan Hüsseyin ile yaptığımız söyleşide ise depremde son durumu, deprem dolayısı ile Nepal'e giden islami kuruluşların etkisini, Nepal'deki Müslümanların durumunu, sıkıntılarını, İslami Sangh'in çalışmalarını, Türkiye ile ilişkilerini ve Türkiye'ye bakışlarını konuştuk. Buyrun;

DEPREMDEN HEMEN SONRA BİZ NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRMIŞTIK, SİZ YETİŞTİNİZ

Sizin depreminiz nasıldı? Depremi nasıl yaşadınız, neler oldu?

Çok uzun sürdü. 2, 3 dakika sürdü ilk dalga. Biz İslami eğitim programı esnasındaydık. Kalabalıktık. Bir salondaydık.  İlk anda şok olduk ve dışarı kaçtık. İlk anda dışarı çıkan kardeşimizin üstüne bir şey düşerek vefat etti.  Hemen ailemi aradım. Motorla şehre geri dönebildim. Aileme herhangi bir şey olmamıştı. 

Müslümanların durumu nasıl? Depremde Müslümanların bölgeleri etkilendi mi?

Elhamdulillah Müslüman toplum bu depremden çok etkilenmedi. 2, 3 Müslüman’ın vefat ettiğini ben biliyorum sadece. Belki daha fazladır, ben bilmiyorum. Henüz sayılar da depremin etkisi de netleşmedi.

İslami Yardım Kuruluşlarının bu ilgisini nasıl yorumluyorsunuz?

Biz çok mutluyuz. Çok memnun olduk. Çok önemli ve çok kritik bir müdahaleydi. İlgiden çok memnunuz.  Biz ne yapacağımızı bilemiyorduk. Bir anda dünyanın farklı bölgelerinden Müslüman kardeşlerimiz gelmeye başladı. Allah’a hamd ediyoruz. Elhamdulillah. Biz hep birlikte hareket ediyoruz. Biz deprem olduğunda vefat eden kardeşimizi nasıl defnedeceğiz diye düşünürken neler yaptık. Hiç paramız yoktu, şimdi çok şey yaptık. Bir ümmet olarak bir vücut gibi hareket ettik. Aynı yöne, aynı şekilde hareket ettik. Bu olay bir halifemizin olması gerektiğini ve bu ihtiyacı tekrar göstermiştir.

NEPAL HALKINDA MÜSLÜMANLARA BÜYÜK TEVECCÜH VAR

Nepal medyası ve Nepal halkı bu ilgiyi nasıl yorumluyor?

Medya hükümet tarafından kontrol ediliyor. Medya, tamam Müslümanların bu ilgisini ve çalışkanlığını pek yansıtmadı ancak saldırmadı da. Ne karşımızdalar ne de yanımızdalar. Ancak Nepal halkı her şeyi gördü ve biz inanılmaz bir ilgi görüyoruz. Müthiş bir teveccüh var. Sizin bu çalışmalarınızın ve yardımlarınızın karşılığını önümüzdeki süreçlerde inşallah çok iyi göreceğiz. Çok ilgi gösteriyorlar. Hatta bazı Nepal Milletvekilleri geldi. Sorunlarımızı halletmek istiyorlar. Bizden yardım istiyorlar. Müslümanlara karşı halkta müthiş olumlu intiba var. Müslümanların çok yardımsever, kibar ve temiz olduğunu anladılar ve bu şekilde yayılıyor. 

Nepal halkı bu anlamda Müslümanları tanımış mı oldu?

Evet. Bizi tanımayan tanıdı. Nepal halkı Müslümanları pek bilmiyordu, bu deprem bu anlamda Nepal halkının bizi tanımasını sağladı. Nepal halkı bu ülkedeki Müslümanların yalnız olmadığını çok güzel bir şekilde görmüş oldu. Bu anlamda da çok büyük faydası oldu elhamdulillah.

NEPAL’DE İSLAMA YOĞUN BİR YÖNELİŞ VAR

Başkanı olduğunuz İslami Sangh Nepal’i bilelim. Nedir, ne yapar, nasıl çalışır, etki alanı nedir?

Biz çok az insanla bu hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Zaten azınlıkta olduğumuz bir ülkedeyiz. Elimizden geldiğince mücadele etmeye çalışıyoruz.  %4’üz, azınlığız. Birinci amacımız İslam davasını Müslümanlar arasında devam ettirmek ve gayri Müslimlere İslam’ı tebliğ etmektir. Yeni Müslüman olanlara İslam’ı öğretiyoruz. Tebliğ ofisimiz var ve yeni Müslüman olanlarla ilgileniyoruz. Kur’an-ı Kerim’i yerel dillere çevirip bastırıyoruz ve dağıtıyoruz. Nepal dilinde İslami eğitim veren hiçbir kitap yoktu, bu eksiği kapatmaya çalışıyoruz. İslami kitaplar yayınlıyoruz ve dağıtıyoruz. İslam dünyasının birçok bölgesinden ve İslam tarihinden birçok kitabı çevirdik ve bastırıp dağıttık.  2 tanesi hanımlara olmak üzere 12 adet medresemiz var. Bir hanımlar kolumuz var, hanımlara yönelik çalışma yürütüyoruz. Medreselerimizi resmi olarak devlet de tanıyor.  Bizim aynı zamanda cami yaptırma ekibimiz var. Yer buluyor, ihtiyaçları tespit edip cami yaptırıyoruz. Aynı zamanda imam yetiştirip cami yapmaya çalışıyoruz. Her yıl yüzlerce imamı toplayıp eğitim veriyoruz.  Öğrencilere yönelik burs çalışması yapıyoruz. Sağlık yardımlarımız da var, insani yardımlarımız da var. Hükümette temsil görevimiz var.

 

Nepal’de yoğun olarak İslam’a giriş var mı?

Müslüman olan çok Nepalli var. Sayıyı tam olarak bilmiyorum ama elhamdulillah İslam’a yöneliş hızla artıyor.  Sadece bizim bu binamızda binlerce insan Müslüman oldu. Benim gördüğüm sadece bu binada en az 2 bin ve daha fazla Nepal vatandaşı Müslüman oldu.

Müslümanların basın yayın organları var mı?

Maalesef böyle bir gücümüz şimdilik yoktur. Eski bir dergimiz var, o da Urduca yayınlanıyor ve Nepal halkına pek hitap etmiyor. Mesaj isimli bir yeni dergi çıkartmaya başladık. Nepal dilinde yayın yapıyoruz. Haftada bir yarım saat devlet televizyonunda Müslümanlara yönelik yayın satın alma imkânımız var. Satın alırsak yayın yapabiliyoruz. Nitelikli insan gücünden maalesef mahrumuz ve bundan dolayı cesaretimiz şimdilik yoktur. 

MÜSLÜMANLAR NEPAL’DE ENGELLENİYOR

Ülkedeki Müslümanların genel olarak sorunları neler?

Müslümanlar üst düzey devlet memuru, polis vs olamıyor. Kast sistemi var, engelleniyoruz. Müslümanların zenginleşmesine müsaade etmiyorlar. Bizim eğitim görmemizi ve etkili yerlere gelmemizi istemiyorlar. Bizim maddi imkanlara kavuşmamızı engelliyorlar. Eğitim problemimiz var, eğitimli Müslümanların sayısı çok az. Önce eğitimli insanlar yetiştirip bu kör gidişatı durdurmamız gerekiyor. Çok zor ancak çalışıyoruz elhamdulillah.

Nepal Müslümanlarına devletin, medyanın ve halkın bakışı nasıl? Önyargılar nasıl?

Hükümet bize genel olarak açıkça problem şu aralar çıkartmıyor. Ancak Brahmanları zorlayarak bizi etkisi altına almaya çalışıyor. Nepal Medyası ne tam karşımızda ne de yanımızda ancak Nepal halkı bizi seviyor, bizi sorun etmiyor ve bizimle uğraşmıyor.

Nepal Müslümanlarının dünya Müslümanlarından ne gibi talepleri var?

Bizim yalnız olmadığımızı hissettirsinler. Bu deprem dolayısıyla gelen Müslümanlar bize bu konuda büyük umut verdiler. İkincisi eğitimde çok zayıfız. Bize eğitim konusunda destek olsunlar. Üçüncüsü fakirlikle mücadelede yanımızda olsunlar.  Dördüncüsü tecrübe eksikliğimiz var. Diğer Müslümanlar bizimle irtibat kursunlar, çalışmalarını bizimle paylaşsınlar, iletişimde kalalım.

Hayırlarını Nepal’e gönderen Türkiye halkına mesajınız var mı?

Allah onlardan razı olsun. Bize bu yardımları gönderen kardeşlerimize müteşekkiriz. Bu arada biz Türkiye’yi hilafetin evi olarak görüyoruz ve laik Türkiye’den dolayı çok üzgünüz. Biz Türkleri çok çok seviyoruz. Bu depremden sonra özellikle Türkiye’den gelen yoğun ilgi nedeniyle çok daha fazla seviyoruz. Türkiye’nin gücünü görüyoruz. Cansuyu’na da teşekkür ediyoruz. Siz çok tecrübeli ve organizelisiniz. Türkler daha iyi yerlere layıklar. İnşallah hilafeti yeniden siz kuracaksınız. Biz Avrupa’nın etkisinden dolayı Türkiye’ye üzülüyorduk. Şimdi artık hilafetin sizin elinizle yeniden kurulacağına inanıyoruz.  Cansuyu’na ve hayırseverlerine çok teşekkür ediyoruz. Bize güç verdiniz. Biz eğitim alanında destek bekliyoruz. İslami eğitime destek verin lütfen. Planlar, projeler geliştirmek istiyoruz, bize destek vermenizi istiyoruz. Siz Türkiye’den geliyorsunuz, merhum Necmettin Erbakan bizim de hocamızdır. Biz onu çok seviyoruz ve vefatına çok üzüldük. Ben onu çok seviyordum. Ben onunla çok karşılaştım. O İslam dünyasının lideriydi. Ben onu ta kalbimde hissediyorum. Onun konferanslarını dinledim ve hayatımı etkiledi. Onu çok seviyorum. Ben İstanbul’un Fethi kutlamalarına da katıldım, onu yakından tanıdım.

Depremle Müslümanları tanıdılar

Depremle Müslümanları tanıdılar

27-05-2015