Etiyopya’da Kurban Kardeşliği

Son birkaç aydır yoğun baskılar altında yaşamlarını sürdüren Etiyopyalı Müslümanlara Anadolu’nun yardım eli olan Cansuyu ulaştı. Ülkede Müslümanlara karşı sürdürülen izolasyon op

Son birkaç aydır yoğun baskılar altında yaşamlarını sürdüren  Etiyopyalı Müslümanlara Anadolu’nun yardım eli olan Cansuyu ulaştı. Ülkede  Müslümanlara karşı sürdürülen izolasyon operasyonları ile zorluklar altında kalan Müslümanlarla birlikte bayram geçiren Cansuyu Heyeti bağışlanan kurbanlıkları yerlerine teslim etti.

Geçtiğimiz hafta kurban bayramı vesilesi ile Etiyopya’ya gelen Cansuyu Heyeti yaptığı ön hazırlıklardan sonra Etiyopya’nın üç bölgesinde emanet kurbanları keserek muhtaç olan Müslümanlara ulaştırdı. Kurban Bayramı’nda kardeş Etiyopyalı Müslümanlarla bir araya gelen Cansuyu Heyeti, ümmet olma bilincini bir kez daha hatırlattı.

Nüfüsunun neredeyse yarısının Müslümanlardan oluştuğu Etiyopya’nın Adama ve Etiyopya Somalisi olarak adlandırılan Ogedan Bölgeleri’nde yoğun bir çalışma ile kendilerine emanet edilen Kurbanları kesen Cansuyu Heyeti,  mazlum coğrafyadaki Müslümanları bir nebze de olsa sevindirdi. Ümmet bilincinin ön plana çıktığı 2012 Kurban Organizasyonu’nda Cansuyu Heyeti Müslümanlarla bir kez daha bayram sevinci yaşadı.

ETİYOPYA MEDRESELERİNDE KURBAN HEYECANI

Cansuyu Etiyopya Koordinatörü ve 2012 yılı Kurban Organizasyonunu düzenleyen İsmail Mansur Özdemir,  mazlum coğrafyalarda Müslümanlarla bayramlaşmanın önemine değinerek, kendilerine emanet edilen kurbanları keserek mazlumlara ulaştırdıklarının altını çizdi. Özdemir, büyük sıkıntılar ile boğuşan Müslümanlar’ın bu organizasyonla bir nebzede olsa moral bulduklarını da kaydederek, yapacakları çalışmaların daha da artacağını söyledi.

Özdemir, “Cansuyu gönüllüleri olarak Etiyopya’nın 3 bölgesinde yardım sever Anadolu halkının kurbanları kesilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Etiyopya’nın Başkenti Addis Ababa’da yapılan kesimde medrese öğrencileri ve Müslüman ve yoksul insanlara kurban etleri ikram edildi.  Adama bölgesi ise misyonerlik faaliyetlerinin çok yoğun yaşandığı bir bölge. Kesilen kurbanlar bölgedeki Müslüman halka ulaştırıldı. Yaşanana kurban heyecanı Hristiyanlaşan pek çok bölge insanına da Müslüman olma konusunda teşvik edici bir rol oynadı” açıklamasında bulundu.

İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARDA KARDEŞLİK VURGUSU

Etiyopya’nın işgali altında bulunan Ogedan Bölgesi’nde de kurban organizasyonunu düzenlediklerini söyleyen Özdemir, savaş, kuraklık ve susuzlukla boğuşan bölgede mazlum insanların yanında olduklarını ifade etti. Özdemir, “Etiyopya Somalisi’nin Başkenti olan Ciciga ve köylerindeki Müslüman halk ilk defa beyaz Müslümanlarla da karşılaştı. Büyük bir şenlik havasında geçen kurban organizasyonu neticesinde bölge halkı ümmet bilinci ile moral buldu” dedi. Türkiye’den özellikle bu bölgeye yönelik yapılan yardımlar hem bölge Müslümanları için hem de sömürgeci zihniyetler açısından büyük bir önem arz ettiğini de ifade eden Özdemir, Türkiye’nin bölgeye yönelik etkinliğinin de her geçen gün artması gerektiğini dile getirdi.

PROTESTOLAR BAYRAM NAMAZINA DAMGA VURDU

Etiyopya’nın Başkenti Addis Ababa’da kılınan bayram namazında ise protestolar hakimdi. Son aylarda Müslümanlara yönelik başlatılan baskı ve zulümlere karşı Başkent Addis Ababa’da toplanan yaklaşık 3 milyon Müslüman Bayram Namazını hep birlikte kılarak, yönetime sarı kart çıkardı. Namaz sonrası tekbirler getiren milyonlar daha sonra uyarılarda da bulundu. Kurban Bayramı öncesi ise hükümet yapılacak büyük protestoları hafifletmek için geçtiğimiz aylarda tutukladığı yaklaşık 10 Müslüman lideri serbest bırakması ise dikkat çekti.

AHMET AÇIKAY/CİCİGA-ETİYOPYA


02-01-2013