Kenya’daki yetim çocuk Abdullah

DADAAB- Küçük yaşta yetim kalan ve ailesinin geçimini sağlamak için deve çobanlığı yapan Abdullah Muhammed, Kuraklık ve kıtlıktan etkilenen on binlerce Kenyalı çocuktan sadece biri

DADAAB- Küçük yaşta yetim kalan ve ailesinin geçimini sağlamak için deve çobanlığı yapan Abdullah Muhammed, Kuraklık ve kıtlıktan etkilenen on binlerce Kenyalı çocuktan sadece birisi. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Kenya’ya gönderilen yardım paketinden alan yetim Abdullah, kendilerine ulaşan yardımları bağışta bulunanlara dua ediyor.

Abdullah şu an 13 yaşında. Deve çobanlığı yapan babası Haşim Muhammed’i  7 yaşında iken kaybetmiş. Babası ölünce iki kız kardeşi ile annesinin geçim yükünü sırtlanmış Abdullah. Yapabileceği tek şey olan deve çobanlığına başlamış.

Ancak üç yıl önce başlayan kurak çobanlığını yaptığı develeri telef edince,  Abdullah aynı köyde yaşadığı diğer komşuları gibi annesi ile kız kardeşlerini alarak iki yüz kilometre uzaktaki Garissa kentine doğru yola çıkıyor. Bir süre sonra sağ bacağında bir yara çıkan Abdullah ve ailesi geceli gündüzlü devam eden bir yolculuğun ardından iki hafta sonra Garissa kentine ulaşıyorlar. Bacağındaki yara gittikçe büyüyüp bütün bacağını sarınca doktora gitmek zorunda kalan Abdullah, hayatını daha da zor hale getiren gerçeği öğreniyor. Kendisini bir çift koltuk değneğine mahkum eden ameliyatı geçiren Abdullah’ın kangren olan bacağı kesiliyor. Abdullah artık ailesinin yükünü tek bacağı ile taşımaya çalışacaktır.

Abdullah’la Garissa şehrinin yakın köylerinden Madogo’nun kenar mahallelerinde Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığı ile gönderilen gıda yardımlarını dağıtırken tanıştık. Bulundukları bölgenin reisi anlattı Abdullah’ın hayat hikâyesini. Abdullah şu an Madogo’da bir yetimhanede hafızlık eğitimi alıyor. Geri kalan vakitlerinde ise aynı yetimhanede barınan kendinden küçük yetimlere Kur’an dersleri veriyor. Yetimhane ise Abdullah’ın yaptığı güzel işler karşılığında ailesini geçimine katkıda bulunabilmek için her gün 50 Şiling (0,30 Avro) para veriyor.  Cansuyu tarafından yapılan gıda yardımından alan Abdullah çok seviniyor. Bu gıda çuvalının ailesine bir ay yeteceğini söyleyen Abdullah, Cansuyu bağışçılarının sofralarından, lokmalarından fedakârlık yaparak gönderdikleri yardımlar karşılığında bir fedakârlık yapacağını söylüyor. Sorduğumuzda ise gözlerimizi yaşartan cevabı veriyor.
“Türkiye’den Kenya’da ki Müslüman kardeşlerini düşünerek sofralarından, lokmalarından fedakârlık ederek bizlere gıda yardımında bulunan Müslüman kardeşlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. İyi ki Türkiye var, iyi ki oradaki Müslüman kardeşlerimiz var. Bundan dolayı Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Türkiye’deki ağabeylerimiz, kardeşlerimiz nasıl ki fedakârlık yaparak bize yardım gönderiyorlarsa ben de onların bu fedakârlığını karşılıksız bırakamam. Cansuyu olarak verdiğiniz gıda yardımı benim aileme en az bir ay yetecektir. Bir ay boyunca aileme nasıl ekmek götüreceğimi düşünmeyeceğim. Ben de bu bir ay boyunca yetimhaneden bir tek Şiling para almayacağım. Allah hayırlarınızı kabul etsin.” diyor Abdullah.

Abdullah Muhammed, Kenya’daki on binlerce muhtaç yetimden sadece birisi. Yaşanan kuraklık ve kıtlığı düşündüğümüzde ise Abdullah Muhammed, Afrika’daki milyonlarca muhtaçtan sadece birisi. Ve Abdullahlar, sadece Türkiye’den değil, bütün Müslümanlardan yardım bekliyor

02-01-2013