Keşmir'den Cansuyu'na ziyaret

World Forum For Peace&Justice Başkanı Dr. Ghulam Nabi FAİ ve Kashmir House Kurucu Başkanı Dr. Mubeen SHAH, Cansuyu Derneği'ni ziyaret etti.

Hindistan’ın çeşitli bölgelerinde Müslüman halka yönelik insan hak ihlalleri ve şiddet eylemleri hızla artarken, 2019 yılından bu yana Dünya ile bağlantısı kesilen ve bir tür sıkı-yönetim ile Hindistan kontrolünde olan Cammu Keşmir’de de durum gün geçtikçe ağırlaşmakta. Hindistan bölgeye uluslararası gözlemci veya insani yardım uzmanlarının girişine izin vermezken pek çok uluslararası kuruluş konunun dünya kamuoyunda ele alınması ve yaşanan hak ihlallerinin son bulması için yoğun çaba göstermeye devam ediyor.

Keşmir konusundaki çabaları ile tanınan World Forum For Peace&Justice başkanı syn. Dr. Ghulam Nabi FAİ ve Kashmir House kurucu başkanı syn. Dr. Mubeen SHAH Cansuyu Derneği’ne bir ziyaret gerçekleştirerek, Genel Başkan Yardımcısı Hasan YAŞAR ve Dış İlişkiler koordinatörleri ile bir toplantı gerçekleştirdiler.

Dr. Ghulam Nabi FAİ ve syn. Dr. Mubeen SHAH, işgal altındaki Cammu Keşmir’de sosyal hayatın, eğitim ve ticaretin tamamen durduğunu belirtirken, Hindistan güvenlik güçlerinin sebep olduğu hak ihlalleri, orantısız şiddet vakaları ile tutuklu ve kayıp sayılarının her geçen gün arttığına vurgu yaptılar. 1947 yılında Keşmir’in bağımsızlığını kazanması ile başlayan süreçte Hindistan bölgede nüfus politikaları, asimilasyon çabaları, Müslüman topluma karşı hak ihlalleri ile bölgede pek çok sorunun katlanarak artmasına sebep olurken 2019 yılından başlayarak bölgeyi tamamen işgal altındaki bir sıkı yönetim bölgesine dönüştürmüştü. Bu süreçte yüz bin can kaybı, yüz elli bin tutuklu ve 12 bin kayıp vaka bölgeden bildirilirken bölgede yetim kalan çocukların sayısı ise yüzbinler ile ifade edilmekte.

Cansuyu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Hasan YAŞAR, Cansuyu Derneği’nin kurulduğu 2015 yılında ilk çalışma alanının, 8 ekim 2005 tarihli, Azad Keşmir – Muzafferabad merkezli büyük depremden etkilenen Keşmir bölgesi olduğunu belirtirken, 2019 yılı kasım ayında Cansuyu Derneği’nin düzenlediği ‘Kriz ve Belirsizlik Ekseninden Barış ve İstikrara, Özgür Cammu Keşmir’ temalı Uluslararası Cammu Keşmir Konferansıyla Keşmir’de yaşanan insanlık dramını gündeme getirdiğini vurguladı. Tüm engel ve zorluklara rağmen hem Azad Keşmir hem de Cammu Keşmir’deki çalışma ve projelerine devam etmeye gayret edeceklerini belirten YAŞAR, Keşmir için çalışan kurum ve kuruluşlar ile iş birliklerini de değerlendirdiklerini söyledi. Ghulam FAİ ve Mubeen SHAH, Keşmir sorununa dair hassasiyetleri ve devam eden destekleri sebebiyle Cansuyu Deneği’ne teşekkürlerini iletirken, taraflar Cammu Keşmir’e yönelik çeşitli projeler üzerinde de görüş alışverişinde bulundular.

28.02.2022