Kur’an-ı Kerim ve Mealini dağıtma projesi

Son olarak Mali’de Segu ve Bamako şehirlerinde 3000 Kur’an-ı Kerim dağıtımı yapıldı. Kur’an-ı Kerim Meali Dağıtımı Projesi adıyla bölgede faaliyetlerini aralıksız sürdüren Cansuyu,

Afrika’nın Kur’an ihtiyacı karşılanıyor

Fransız sömürgeliğinden bir türlü kurtulamayan Orta-Batı Afrika ülkeleri bir kez daha sömürgeciğin kucağında. Sadece ülkeleri işgalle yetinmeyen sömürgeciler, bu ülkelerde yaşayan ancak dini bilgileri imkansızlıklar yüzünden yetersiz olan Müslümanlara kucak yine Türkiye’den açıldı. Cansuyu Derneği, Kur’an-ı Kerim dağıtımına devam ediyor. Son olarak Mali’de Segu ve Bamako şehirlerinde 3000 Kur’an-ı Kerim dağıtımı yapıldı. Kur’an-ı Kerim Meali Dağıtımı Projesi adıyla bölgede faaliyetlerini aralıksız sürdüren Cansuyu, yardımların yanı sıra bölgedeki Müslümanlara da rehber olmaya, onlara yardımcı olmaya gayret ediyor.  

 

AĞIR SALDIRISI ALTINDALAR

 

11 Ocak 2013 yılında sözde radikal İslamcı grupları tehdit olarak gören Fransa yönetiminde sömürgeciliğin yeniden hortlaması ile Mali 1850’li yıllardan sonra yeniden işgal edildi.  Başkent Bamako olmak üzere Fransız lejyonlarının bir kez daha işgale kalktığı bölgede sözde gerekçelerle ülke yeniden bu sefer daha modern bir literatürle işgal ediliyor. Son yıllarda ülkede Müslümanların fevc fevc İslam’a yönelmesine karşın sömürgeci bir refleksle hareket eden Fransa işgal sonrası ülkedeki varlığını hala devam ettiriyor. Lejyonları ile bölgeyi kontrol altında tutmayı amaçlayan Fransa’nın ayrıca yüz yıllardır bölgede süren misyonerlik faaliyetlerine de zemin hazırlıyor. Sadece bununla da sınırlı kalmayan misyonerler bölge halkını İslami değerlerden de uzaklaştırmanın gayreti ve çabası içinde. Başta tesettür olmak üzere özellikle kadınlara yönelik yozlaştırma faaliyetleri de dolu dizgin sürüyor.  Ellerinde tahrif edilmiş kitaplarla bölge halkını adeta kıskaca alan misyonerlerin bu faaliyetlerine karşı Türkiye’de boş durmuyor.

 

Cansuyu Derneği’nin takdire şayan projesi Kur’an-ı Kerim Meali Dağıtım Projesi bu kapsamda devam ediyor. Bu proje kapsamında bölgede partner kuruluşlarla yerel faaliyetlerini yoğunlaştıran Cansuyu, halkın İslam’a daha da sarılmaları ve dini değerlerini güçlendirmeleri için başlattığı proje de halk bundan memnun bir şekilde çalışmaları destekliyor. Pilot bölge olarak seçilen Mali’de Kur’an-ı Kerim Meali bastıran Dernek, önceliği medreseler veriyor. Bastırılan mealler, bölge halkının istifadesine sunuluyor. Bu güne kadar yaklaşık 10 bin civarında Kur’an meali dağıtımı gerçekleştirilen ülkede çalışmalar daha da yoğunlaşacak.  Dernek bu proje kapsamında özellikle bölge halkının kullandığı dillere göre de bir strateji geliştirerek, ona göre Meal basımı gerçekleştiriyor. Ülkenin tamamının Fransızca konuştuğu ülkede, öncelikle Fransızca meallerin basımına önem veriliyor. Daha sonra yerel dillerde de meallerin basımının gerçekleştirileceği ve halkın istifadesine sunulacağı da belirtiliyor.

 

İLMİHAL DE DAĞITILACAK

 

Dernek sadece bununla da sınırla kalmayarak, Kur’an-ı Kerim Meali Dağıtım Projesine bir ek de yaparak, Fransızca ve yerel dillerde, bölge halkının mezheplerine göre ilmihaller de bastırıp dağıtmayı da amaçlıyor.  Pilot bölge olarak seçilen Mali’nin yanı sıra İngiliz sömürgesi olan Orta Afrika ülkelerinde de bu faaliyetler ilerleyen zamanlarda sürecek.

 

Kur’an-ı Kerim Mealleri, Mali’de bastırılıyor. Bir meali 10 Euro’ya imal edildiğinin söyleyen Cansuyu Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Yorulmaz, rakamın yüksek olmadığını çünkü meallerin o ülkelerde bastırıldığını ve bu şekilde de o ülkelerin ekonomilerine katkı sunmayı amaçladıklarını aktardı. Matbaa teknolojilerinin gelişmesine de yardımcı olan Yorulmaz, ilerleyen zamanlarda bölge halkının kendi Kur’an-ı Kerim Meali bastırmalarına da imkan sunmayı düşündüklerini ifade etti.

02-11-2016