Mali’ye Anadolu damgası

Sömürgeciliğin en zalim izlerini hala üzerinde taşıyan Batı Afrika ülkesi Mali’ye Türkiyeli hayır kuruluşları ülke kamuoyunu şaşkına çevirdiler.

Sömürgeciliğin en zalim izlerini hala üzerinde taşıyan Batı Afrika ülkesi Mali’ye Türkiyeli hayır kuruluşları ülke kamuoyunu şaşkına çevirdiler. Hayırseverlerin bağışları ile Mali’ye giden Cansuyu ekibi, 5 Bin kurban kesti, her birinden 3’er bin kişinin faydalanacağı 2 yeni su kuyusunun açılışını yaptı. Mali Diyanet İşleri Bakanını,  Mali İnsani Yardım ve Dayanışma Bakanını ve Türkiye’nin Mali büyükelçiliğini ziyaret eden Cansuyu ekibi, Mali Devlet Televizyonu tarafından özel olarak takip edildi. Cansuyu yetkilileri ve Türkiye’nin Mali Büyükelçisi canlı yayında Anadolu halkının hayırseverliğini anlattılar.

 ***

Batı Afrika ülkesi Mali’ye giden Cansuyu ekibi, Bamako, Segou ve Sikaso kentlerinde ve köylerinde 5 Bin kurban kesti. Başkent Bamako'nun Hamdallay bölgesinde 3  bin, Mali'nin güneyindeki Sikasso ve Segou kentlerinde ise 2 bin kurban kesen Cansuyu ekipleri Anadolu halkının selamını mazlum Afrika ülkesi Mali’ye de ulaştırmış oldu.

TÜRKİYE’YE BÜTÜN KAPILAR AÇIK

Cansuyu Mali Sorumlusu Yavuz Selim Dumangöz, Cansuyu'nun Mali'deki kurban kesimine yoğun bir ilginin olduğunu belirterek, ''Dünyanın neresinde bir aç, açık, yetim, mazlum ve muhtaç varsa biz onun yanındayız. 18 saatlik zorlu bir yolculuğun ardından Mali’nin başkenti Bamako’ya geldik. Yemyeşil bitki örtüsü ile dikkatimiz çeken Mali yıllarca Fransa sömürgesinde kaldı. Gelişememesinin en önemli sebebi de bu, tarım ve hayvancılığa elverişli bunca verimli arazisine rağmen çok düşük oranda tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Mali’de birçok ürün dış ülkelerden temin edilmekte. Ayrıca Mali dış müdahale tehdidiyle de karşı karşıya. Her şeye rağmen partner kuruluşumuzun da katkılarıyla Mali'de kurban organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Beyaz ırkın sömürgeyi temsil ettiği Afrika’da ne zaman ki Müslüman olduğumuzu söylüyoruz, ne zaman ki Türkiye’den geldiğimizi söylüyoruz, ne zamanki Cansuyu diyoruz bütün kapılar, bütün gönüller bir anda açılıyor'' dedi.

MALİ MEDYASI VE DEVLET YÖNETİMİ BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Açlık ve sefaletin en üst boyutlarda yaşandığı binlerce aileye kurban etlerini dağıtan Cansuyu ekibi en temel ihtiyaçların bile çok güç bir şekilde sağlandığı ülkede insanların yüzlerini güldürdü. Mali'de en büyük kurban organizasyonunu Cansuyu’nun gerçekleştirmesi Mali devletinin ve medyasının da büyük ilgisini çekti. Mali’nin başkenti Bamako’da Türkiye Mali büyükelçisi Kemal Kaygısız ve Mali’nin üst düzey yöneticilerinin katıldığı Kurban kesim töreni Mali devlet televizyonundan da canlı yayınlandı. Mali halkının yoğun ilgisiyle gerçekleşen programda konuşan Cansuyu temsilcileri  derneğin faaliyetlerini Mali devletine ve kamuoyuna anlattılar. Ayrıca törende konuşma yapan Türkiye Mali büyükelçisi Kemal Kaygısız gayretli çalışmalarından dolayı Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma derneğine teşekkür etti.

CANSUYU MALİ’YE SU OLDU

Öte yandan Cansuyu ekipleri Mali'nin başkenti Bamako yakınlarındaki Uvenzenbugu ve Cikoronipara kentlerinde 2 yeni su kuyusu daha açtı. Su kuyularından yaklaşık 3’er bin kişi yararlanacak. Açılan su kuyuları, susuzlukla mücadele eden bölge halkı büyük bir sıkıntıdan kurtuldu. Cikoroni Para Kur'an Kursu'nun yanında açılan ilk su kuyusu ile kurs öğrencileri temiz içme suyuna kavuşurken, Bamako kırsalında açılan 2. kuyu da yıllardır içme suyuna ulaşamayan bölge halkını temiz suyla buluşturdu. Cansuyu Mali Sorumlusu Yavuz Selim Dumangöz, bölge halkının temiz suya ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Temiz suya ulaşmakta çok zorluk çekiyorlar. Mali'nin yardıma ihtiyacı var. Biz de onlara cansuyu getirdik. Mali'ye yardımların sürmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

RESMİ ZİYARETLER

Mali’de resmi ziyaretlerde de bulunan Cansuyu ekibi Mali Diyanet İşleri Bakan Vekili Bakary Danioko, İnsani Yardım ve Dayanışma Bakan Vekili Ahmed Ruamba ve Müsteşar Abdullahi Tiravori ile görüşmelerde bulundu. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma derneğine yardımlarından dolayı teşekkür eden yetkililere ayrıca plaket takdimi de yapıldı. Mali yetkilileri Cansuyu yardımlaşma ve dayanışma derneğinin yapmış olduğu faaliyetlerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.




02-01-2013