Mali’ye Cansuyu

Afrikanın büyük bir kısmında faaliyet gösteren Cansuyu Mali’de başkent Bamako başta olmak üzere yoklukla boğuşan Senou şehrinde ve özellikle kırsal bölgelerde Ramazan yardımları da

Afrikanın büyük bir kısmında faaliyet gösteren Cansuyu Mali’de başkent Bamako başta olmak üzere yoklukla boğuşan Senou şehrinde ve özellikle kırsal bölgelerde Ramazan yardımları dağıtıyor. Kumanya ve iftarlar veren cansuyu, bölgede bir yandan da su kuyuları açmaya devam ediyor.

Temiz su sıkıntısı yüzünden ölüm oranlarının arttığı bir dönemde Mali’de 30’u aşkın su kuyusu açan Cansuyu, bölge halkı tarafından zaten tanınmakta. Mali ekibinden Cansuyu gönüllüsü Ömer Şimşek, bazı köylerde duygusal anlar yaşadıklarını ifade etti. Gittikleri bir çok köyde Cansuyu tarafından açılan kuyulardan içtikleri suyla iftar ettiklerini anlatan Şimşek,” İnsanlar bizi ailelerinin bir ferdi olarak bağırlarına basıyorlar. Daha önce yapılan çalışmaların hiçbiri buralarda unutulmamış. Su kuyuları buradaki insanlar için hayalmiş. Cansuyu bu hayali gerçek kıldı diye kuyu açıldığı günden bu yana her yatsı namazı sonrası bir araya gelip dualar ediyorlarmış. Hem Cansuyu, hem de kuyunun açılmasına vesile olanlar için. Yokluk göze çarpan bir durum buralarda. Ama buna rağmen namazlarına ve ibadetlerine gösterdikleri hassasiyet çok manidardı. Her köyde dört tarafı çizgiyle bile çizilmiş olsa mescidleri var ve namazları cemaatle kılıyorlar. Şimdi ise iftarlarımız bambaşka. Hayatım boyunca yaptığım en iyi iftarlar sanırım burada yaptığım iftarlardır.” Dedi.

Mali Kültür ve Dayanışma Derneği ile ortak çalışmalar yürüten Cansuyu hem yöre halkı hemde dernek yetkilileri tarafında el üstünde tutuluyor. Yapılan bu yardımların sadece karın doyurmaktan ibaret olmadığını söyleyen Mali’li dernek yetkilileri, bu yardımların müslümanların bölgede güçlenmesini sağladığını ifade etti.

İftarların çok bereketli geçtiğini belirten Şimşek, kumanya dağıtımlarıyla da yüzlerce kişiye ulaştıklarını, kumanyasını alan her ailenin yüzüne tarifi imkansız bir tebessüm yayıldığını söyleyen Şimşek,” Hele gözlerinin içi öyle gülüyor ki. Burada olup bu manzaraya bakabilmenizi çok isterdim.” Dedi.

Cansuyu ekipleri bir yandan Ramazan organizasyonları yaparken diğer yandan kuyu çalışmalarına devam ediyor. Ramazan sonuna kadar bölgede kalacak olan ekip hayırseverlerin bağışlarını en muhtaç bölgelere ulaştırabilmek için gece gündüz çalışmaya devam edecek.

02-01-2013