Milkolardan Eğitimde Düzenleme Çağrısı

MİLKO kuruluşları Ankara’da bulunan Cansuyu Derneği Genel Merkezinde ‘İlk Ders Ahlak ve Maneviyat’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Milli Görüşçü Kuruluşlar Organizasyonu (MİLKO) kuruluşları Ankara’da bulunan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Merkezinde, yeni eğitim ve öğretim yılına yönelik ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ortak açıklamada eğitim sisteminde ahlak ve maneviyatı önceleyen bir sistemin uygulanması için çağrı yapıldı.



AHLAK VE MANEVİYAT MUTLAKA OLMASI GEREKEN BİR KOŞULDUR
Önce ahlak ve maneviyat düsturu ile yapılacak eğitim uygulamalarının önemli olduğunu ifade eden Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, toplumun temel yapılarının eğitim tarzına göre değişebildiğini belirterek, “Önce Ahlak ve Maneviyat bayrağı ilk önce 1969’da asıldı. İnsanlarımızın zihninin derinliklerinde bu her zaman yer almaktadır. Çocuklarımız bu düstura göre eğitilmezse eğer, hiç kimseye güven vermeyen, samimiyetten uzak bir nesil yetişir. Eğer ahlak ve maneviyat kurallarına uygun bir nesil oluşturulursa insanlar arasında güven olur. Büyükşehirlerde öne çıkan stres yok olur. İnsanlar mutlu olur. Yere düşerse onu kaldıracak binlere insan olur. O toplumda selam rüşvet için verilmez. Ahlak ve Maneviyat denilen şey mutlaka olması gereken koşullardır” dedi. 


ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU SORUNLARA ÇÖZÜM OLMADI
Uygulamada bulunan sistemin öğretmeni, öğrenciyi ve veliyi değersizleştirdiğine dikkat çeken Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunun sorunları bitirmek yerine daha da büyüttüğünü ifade ederek, “Bu sistemde öğretmenler değersizleştirilmiştir. Öğretmenin değeri olmayan toplum ilerleyemez . Çıkan Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin dertlerini daha da arttırmaktadır. Bu kanun öğretmenlerin 60 yıllık kanun hayalini bitirmek yerine 60 yıl daha uzatmıştır. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavı maddi getiri için olmamalıdır” ifadelerini kullandı.


ÖĞRETMENLER ATAMA İSTİYOR
Uygulamada olan ücretli öğretmenlik sisteminin faydadan ziyade zarar verdiğini ifade eden Sürücü, yeterli atamanın yapılması için çağrıda bulunarak, “Görünen odur ki yıllardır kanayan yara olan ücretli öğretmenlik bu sene de devam edecektir. Yeterli sayıda atama yapılarak ortaya çıkan ücretli öğretmenlikten vazgeçilmelidir. Yeni açılan anaokulu ve kurumlar hangi sorunu çözecektir. İşsiz olan öğretmenler Bakandan köylerde kullanılmayan okullara yatırımdan ziyade kendilerinin atamalarının yapılmasını istemektedir” diye konuştu.


GENCİN HAYATA LİSEDEN, ÜNİVERSİTEDEN SONRA BAŞLAMASI YETERLİ OLMAZ
Türkiye’nin sadece öğrenci sayısı ile birçok ülkeden daha kalabalık olduğunu hatırlatan Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Milli Gençlik Vakfı (MGV) Genel Başkanı Salih Turhan, öğrencilerin ve velilerin tedirginliklerine karşı adımların atılması için çağrıda bulunarak, “Gençlerin eğitime sınav odaklı bakması hatalıdır. Çocuklarımız yarış atına çevrilmekte. Çocuklarımız neredeyse emeklilik yaşına kadar sürekli bir sınav sürecinden geçiyor. Bizim inancımız eğitime sevgi merkezli bakmaktır. Günümüzde ki eğitim sistemi ise hayata iş olarak, meslek olarak bakılmasını sağlıyor. Mesleki olarak değerlendirilen eğitimde genç, hayata liseyi bitirince veya üniversiteyi bitirince başlar. Bu ise yeterli olmaz. Çocukların yetenekleri ilkokuldan sonra şekillenir. Böyle bir sistem uygulanırsa sorunlar çözülebilir. Bu açıdan mesleki yönlendirme çok önemli. Eğitim ahlakı ve maneviyatı önceleyerek uygulanmalı” ifadelerini kullandı.


TEKNOLOJİNİN NASIL KULLANILDIĞINA BAKILMALI
Yeni nesil çocukların teknoloji ile iç içe olması ile ilgili olarak velilerinde buna uygun olarak hareket etmesinin gerektiğine değinen Uluslararası Dijital Medya ve İletişim Derneği (UDM) Genel Başkanı Fatih Gündüz, günümüz çocuklarının geçmişe göre farklı yetiştiğinin altını çizerek, “Çocukların gelişmeleri ve çağa uyum sağlaması için internetin yasaklanması bir çözüm değildir. Önemli olan teknolojinin nasıl kullanılacağına bakılmasıdır. Bu anlamda velilerimiz çocukların çevrim içi etkinliklerini takip etmeli ve yaptıkları seçimlerin sonuçlarını göstermelidir. İnternet kullanımı için muhakkak ortak alan oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.
 

10.09.2022