MORO'YA ACİL YARDIM

CANSUYU DERNEĞİ BANGSAMORO’DA ACİL YARDIM ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

 

Cansuyu Derneği, Asya-pasifik bölgesinin uç noktalarından biri olan Filipinler – Bangsamoro bölgesinde acil yardım çalışmalarına devam ediyor. Cansuyu, krizin ortaya çıktığı günden itibaren bu bölgedeki konunun takipçisi olarak yerel ve uluslararası partnerler ile irtibatta oldu. Ziyarete izin verildiği zamanlarda acil yardım ekiplerimiz bölgeye yardımlarını ulaştırdı.

 

Cansuyu ekiplerimiz; bölgenin kalbi konumundaki Marawi şehrine düzenlenen operasyonlar sonrası durumun kontrol edilemez şekilde büyüyüp bölgede sıkıyönetim ilan edildiğini, şehre saldırıların ve operasyonların devam ettiğini belittiler. Ekiplerimizin verdikleri bilgilere göre; bölgedeki yaşayanların hemen hemen tamamı şehri mümkün olduğunca hızlı terk ederek çatışma bölgesinden uzaklaşmaya çalışıyorlar. Bu süreçteki sivil kayıplar henüz net şekilde tespit edilemiyor. Şehirden kaçamayan mültecilerin bir kısmı geçici konaklama noktalarında, bir kısmı da çevredeki tanıdıklarının yanında kalıyorlar. Bazen bir evde 10 aileye varacak şekilde kalabalık gruplar halinde hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar.

 

Uygunsuz barınma ve beslenme şartlarının da etkisiyle ortaya çıkan pek çok sağlık sorununa karşı ücretsiz sağlık taraması ve ilaç yardımı içeren bir program başlatan Cansuyu acil yardım ekiplerimiz, bu çalışmanın bölgede ciddi bir ihtiyacı karşıladığını bildirdi.

 

Cansuyu Derneği sağlık taramasının ardından bölge halkına, temel gıda ve temizlik maddelerinden oluşan toplam 4.000 acil yardım paketini, en muhtaç bölgeleri tespit ederek ulaştırdı. Lanoe del Sur, Lanoe del Norte ve İligan bölgelerinde toplam 5 noktada dağıtım yapıldı. Marawili Müslümanlar, krizin uluslararası düzeyde gündemde yer bulamadığını,  gerek devletler gerek STK’lar düzeyinde bölgeye hemen hiç yardım ulaşmadığını belirterek Türkiye ve Cansuyu Derneği bağışçılarına şükranlarını ilettiler. 

 

Cansuyu Derneği olarak bölgedeki yerel unsurlar, TİKA Manila ofisimiz ve partner kuruluşlar ile koordineli bir şekilde bölgedeki ihtiyaçlar ve gerekli projeler konusunda çalışmaya devam etmekteyiz. Hem geçici mültecilerin acil ihtiyaçları hem de Marawi şehrine dönüş sonrası acil yardım, yeniden inşa ve rehabilitasyon konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Cansuyu Derneği acil yardım çalışmalarının bu ilk ayağında 50.000 Marawili Müslümana ulaşmış olmayı planlamaktadır.

08-08-2017