Somali’de eller Arakan ve Suriye için kalktı

İç savaş yaşayan ve açlıkla mücadele eden Somali halkı, Arakan ve Suriye başta olmak üzere yeryüzünün farklı coğrafyalarında acı çeken Müslümanlar için topluca dua ettiler.

İç savaş yaşayan ve açlıkla mücadele eden Somali halkı, Arakan ve Suriye başta olmak üzere yeryüzünün farklı coğrafyalarında acı çeken Müslümanlar için topluca dua ettiler. 2 Bin’den fazla Somalilinin katıldığı dua merasiminde konuşan Somali Gençlik Platformu Başkanı Salat Muhammed Abdullah; “İmkanlarımız iyi değil, elimiz oralara ulaşmıyor ancak kalbimiz ve dualarımız Suriye ve Arakanlı kardeşlerimizle” dedi.  Cansuyu Dış İlişkiler Koordinatörü Şerafettin Mollaoğlu da yaptığı kısa konuşmada program talebinin Somalilerden geldiğini belirterek hassasiyetlerinden dolayı Somali halkına teşekkür etti.

Cansuyu Derneği Mogadişu Aşevi önünde toplanan 2 binden fazla Somali vatandaşı, okunan Kur’an-ı Kerimler ve dualarla selamlarını kardeşlerine ilettiler.

M. MUSTAFA UZUN / SOMALİ – MOGADİŞU

Uzun yıllar boyunca iç savaş yaşayan ve halen daha başkent Mogadişu başta olmak üzere ülke genelinde çatışmaların eksik olmadığı Somali’de halk Müslüman kardeşleri için hatimler indirdi, dualar etti. Açlıkla mücadele eden Somali halkı, Cansuyu Derneği’nin aşevi önünde iftarı beklerken dünyanın farklı yerlerinde çeşitli sorunlarla mücadele eden Müslümanlar için dua etti.

SAVAŞ VE AÇLIKLA İMTİHAN EDİLİYORLAR

1960 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra 50 yıl boyunca birçok sorunla mücadele etmek zorunda kalan Somali, sömürgeciliğin izlerini derin bir şekilde sürdürmekte. 19. Yüzyıldan sonra İngiliz ve İtalyanlar tarafından idari ve kültürel olarak işgal edilen Somali’de bugün yaşanan sorunların tamamı sömürgecilikten miras kalmış durumda. Yoksulluk, açlık, yolsuzluk, rüşvet, güvenlik sorunu, iç savaş, kuraklık, idari boşluk, kavmiyetçilik, aşiretçilik ve iyi yönetim eksikliği gibi alanlarda Batılıların ülkenin altını oyması sonucunda bugün Somali zor durumda. Buna rağmen Somali halkı dünyanın farklı bölgelerindeki kardeşlerini de unutmuyorlar.

SOMALİ’DEN ARAKAN VE SURİYE’YE SELAM VE DUA

Cansuyu Derneği’nin Somali’nin Başkenti Mogadişu’da açtığı aşevinde toplanan İki binden fazla Somali vatandaşı Arakan ve Suriye başta olmak üzere yeryüzünün farklı coğrafyalarında acı çeken Müslümanlar için topluca dua ettiler. Derneğin aşevinde iftar için beklerken okunan Kur’an-ı Kerimlerin ardından dua eden Somali’nin mazlum halkı, ümmetin vahdeti için temennilerini de dile getirdi. Somali’de Cansuyu Derneği’nin yardımlarını organize eden Dış İlişkiler Koordinatörü Şerafettin Mollaoğlu ise yaptığı kısa konuşmada hassasiyetlerinden dolayı Somali halkına teşekkür etti.

TALEP SOMALİLERDEN GELDİ

Dünyanın bir ucunda bir Müslüman’ın ayağına diken batsa diğer ucundaki Müslümanın bunu hissetmesi gerektiğini dile getiren Mollaoğlu; “Biz uzun yıllardır Somali halkına hizmet etmeye gayret gösteriyoruz. Burada savaş ve açlık var. Müslümanlar çok ağır bir imtihandalar bu ülkede. Buna rağmen diğer ülkelerdeki kardeşlerini de unutmuyorlar. Bizim buradaki kardeş kuruluşumuz böyle bir organizasyon yapmak istediklerini söyleyince biz de çok memnun olduk. Duyarlılıkları bizi gerçekten duygulandırdı. Çok kısıtlı imkanlarla dünyayı takip edebiliyorlar. Biz de burada onlara Suriye’yi, Arakan’ı anlattıkça üzülüyorlar ve en azından oradaki kardeşlerimiz için dua edelim dediler” şeklinde konuştu.

SOMALİLER: “KALBİMİZ VE DUALARIMIZ ARAKAN VE SURİYE İLE”

Somali Gençlik Platformu Başkanı Salat Muhammed Abdullah da yaptığı konuşmada, aşevini kurup günde 8.500 - 9.000 arasında Somali vatandaşına iftar veren Cansuyu Derneği’ne ve yardımlarından dolayı Türkiye halkına teşekkürlerini ilettikten sonra; “Dünyanın neresinde bir Müslüman gözyaşı döküyorsa biz Somali halkı olarak onların yanındayız. İmkanlarımız iyi değil, elimiz oralara ulaşmıyor ancak kalbimiz ve dualarımız onlarla” dedi.

02-01-2013