Somali’nin yetimleri Anadolu’ya emanet

İç savaş ve kıtlık mağduru Somali’nin yetimlerine Anadolu halkı sahip çıkıyor. 50’şer dolarlık yetim maaşlarını alan Somalili çocuklar Ramazan dolayısı ile sevinçlerine sevinç kata

İç savaş ve kıtlık mağduru Somali’nin yetimlerine Anadolu halkı sahip çıkıyor. 50’şer dolarlık yetim maaşlarını alan Somalili çocuklar Ramazan dolayısı ile sevinçlerine sevinç katan hayırseverlere dua ettiler. Cansuyu Derneği’nin tespit ettiği yetimlere yapılan aylık maaş dağıtımı Somali Gençlik Forumu’nun bahçesinde yapıldı ve dağıtımda duygusal anlar yaşandı.

20 yıldan fazla bir süredir iç savaş yaşayan Somali’de on binlerce yetim bulunuyor.

Yoksulluk ve yolsuzluklar nedeniyle büyük bir açlık krizinin mevcut olduğu Somali’nin yetimlerine Cansuyu Derneği aracılığı ile Türkiyeli hayırseverler sahip çıkıyor. Yetimler toplu halde.

Babasını iç savaş sırasında kaybeden Nazife’nin 7 kardeşi var. Aileye 2 abisi bakıyor. Türkiye’den gelen 50 dolar, kaldıkları çadır için büyük sevinç kaynağı. Bu nedenle Nazife sabah erken saatlerde maaş dağıtım yerine gelmiş.

M. MUSTAFA UZUN / SOMALİ – MOGADİŞU

Cansuyu Derneği, Somali’nin başkenti Mogadişu’da yetim çocuklara aylık maaşlarını dağıttı. Türkiyeli hayırseverlerin sahip çıktığı yetimlere 50 dolardan oluşan yetim maaşlarının dağıtımı esnasında duygulu anlar yaşandı.

İSLAM ÜMMETİNİN YETİMLERİ  

Dağıtımı organize eden Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Şerafettin Mollaoğlu Türkiyeli hayırseverlere teşekkür ederek, Somalili yetimlerinin daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Mollaoğlu şöyle konuştu; “Buradaki yetimler ümmetin yetimleridir. Bu yetimlere biz sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz. Batılılar buraya zaten giremiyor. Girdiklerindeyse sadece misyonerlik faaliyetleri yapıyorlar. Bu yetimlere bizden başka sahip çıkan yok. Müslümanlar bu yetimlere sahip çıkmak zorunda.”

YETİM MAAŞI 50 DOLAR

Özellikle geçtiğimiz yıl şiddetlenen kuraklık ve açlık sonrasında iç savaş nedeniyle ailelerini kaybeden çocukları yetim maaşına bağladıklarını ifade eden Cansuyu yetkilisi Mollaoğlu; “Her yetimimize Türkiyeli hayırseverlerin gönderdiği 50 doları teslim ediyoruz. Maaşları 50 dolar. Bu maaş onlara aylık olarak ödeniyor. Bunu Somali’deki kardeş kuruluşumuz olan Somali Gençlik Forumu üzerinden takip ediyoruz. Biz de burada ödemelere eşlik ediyoruz. Çok ama çok duygulu sahneler yaşanıyor” diye konuştu.

YETİMLERİN GÖZLERİNDEN DÖKÜLEN DUALAR

Yetimlerin sağ olan akrabalarının gönderdiği selamları Türkiye’deki hayırseverlere ulaştıracaklarını söyleyen Cansuyu Derneği Koordinatörü Mollaoğlu; “Bu yetimlerin gözlerinden dökülen dualar bize güç veriyor” şeklinde konuştu. Hayatın bir alfabeye benzediğini ifade eden Mollaoğlu; “Bu alfabede ünlü yahut ünsüz olmak bir anlam ifade etmiyor. Karakterinin olup olmamasıdır önemli olan. Nice Batı’da yaşayan insan var, ünlüler ancak karakterleri yok. Yardım organizasyonları aracılığı ile bunlara daha çok şahit oluyoruz. Burada ise Somali halkının karakterini görüyoruz. Belki elbiseleri, evleri, zenginlikleri yok ancak çok karakterliler” dedi.



SOMALİ’NİN YETİMLERİ BİZİ BEKLİYOR

1960 yılında bağımsızlığını kazanan ancak daha önce ülkeyi sömüren İngiliz ve İtalyanlardan kalan sorunlar nedeniyle 20 yıldan fazla bir süredir iç savaş yaşayan Somali’de on binlerce yetim bulunuyor. Yoksulluk ve yolsuzluklar nedeniyle büyük bir açlık krizinin mevcut olduğu ülkede yetimlere sahip çıkan çok az. Başta Türkiyeli yardım kuruluşları olmak üzere Somali’ye gelen az sayıdaki yardım kuruluşu ise ülkedeki bütün mazlumlara ulaşamıyor.

TÜRKİ, MİNİK ÇADIRLARI İÇİN SEVİNÇ KAYNAĞI

Bizi görünce “Türki, Türki” diye seslenen Nazife yanına yaklaştığımızda utanarak annesinin arkasına saklanıyor. Babasını iç savaş sırasında kaybetmiş Nazife. 7 kardeşi ve annesi ile birlikte, toplam 9 kişi ufak bir çadırda kalıyorlar. Aileye 2 abisi bakıyor. Türkiye’den gelen 50 dolar, kaldıkları çadır için büyük sevinç kaynağı oluyormuş. Çünkü 2 abisi ayda toplam 50 doları dahi getiremiyormuş. Bu nedenle Nazife sabah erken saatlerde maaş dağıtım yerine gelmiş. Sıra beklemeleri gerekmiyor, işlemleri hızlıca bitiyor ancak onlar yine de sabah erken saatlerde Cansuyu Derneği’nin kardeş kuruluşu olan Somali Gençlik Forumu’nun bahçesine geliyorlar. Korkuyor para kalmayacak ve akşam çadıra boş dönecek diye. Ancak korkulan olmuyor. Bir Anadolu çocuğunun kendisine gönderdiği 50 doları alıp sevinçle derneğin bahçesinden ayrılıyor Nazife. Gözbebekleri dahi dua ediyor.

02-01-2013