Türkiye Müslümanları Afrika’nın Vicdanı Oldu

Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye’deki birçok dini ve sosyal yardım kuruluşu dünyanın her tarafına dağıttığı kurbanlarla açlık ve yoksullukla mücadele eden halkların umudu oldu.

Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye’deki birçok dini ve sosyal yardım kuruluşu dünyanın her tarafına dağıttığı kurbanlarla açlık ve yoksullukla mücadele eden halkların umudu oldu.

Başta Cansuyu olmak üzere, Diyanet Vakfı, Kızılay, Hasene,  İHH, Yardımeli, Kimse Yok mu,  Aziz Mahmut Hüdai Vakfı, Verenel, Rida, Sadakataşı, Çareder, Dosteli,  Gönülder ve daha birçok kuruluş Türkiye Müslümanlarının kurbanlarını başta Afrika, Filipinler, Balkanlar, Asya, Kafkasya ve Güney Amerika’da keserek, yoksullara dağıttı. Kuruluşların bir kısmı, sünnet, gıda dağıtımı ve sağlık yardımında da bulundu.

Selçuklu ve Osmanlı misyonu gibi nerede bir Müslüman, nerede bir mazlum varsa orada olmayı Anadolu’nun ufkuna yerleştiren Milli Görüşten sonra Türkiye Müslümanları kurdukları derneklerle Kurban Bayramında bütün dünyada ümmetin ve mazlumların vicdanı oldu.

Cansuyu, Türkiye Diyanet Vakfı, Kızılay, Hasene,  İHH, Yardımeli, Kimse Yok mu,  Aziz Mahmut Hüdai Vakfı, Verenel, Rida, Sadakataşı, Çareder, Dosteli,  Gönülder, Süleymancı Cemaati Dernekleri ve daha birçok yardım kuruluşu Türkiye Müslümanlarının kurbanlarını Afrika ve dünyanın başka bölgelerinde keserek, yoksullara dağıttı. Kuruluşların bir kısmı, sünnet, gıda dağıtımı ve sağlık yardımında da bulundu.

Yedi yıl önce kurulmasına rağmen, kısa sürede Anadolu ve bütün dünyada büyük yardım organizasyonlarına imza atan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise Kurban Bayramı’nda, Dünyanın en doğusundaki Türkiye’ye 14 saatlik uçuş mesafesindeki Filipinler’in Moro bölgesi Müslümanları olmak üzere,  Myanmar’ın Arakan Müslümanları, Afrika’nın neredeyse bütün ülkeleri, Balkanlar ve Kafkasya’da 40 bine yakın kurban keserek yüz binlerce hisse kurban etini muhtaç, mazlum ve yetimlere dağıtmayı büyük bir titizlikle gerçekleştirerek mazluma bakışlara, umut ışığı, sönen hayatları, can suyu oldu.

Kenya’nın kuzey bölgesi Garissa’daki Somali sınırına yakın dünyanın en büyük mülteci kampı Daadap’ta 330 büyükbaş hayvanı 2310 hisse kurban olarak kesip buradaki Somalililere dağıttı. Dernek ayrıca Garissa’nın kurak ve yokluk içindeki ağaçtan yapılma çadırlarda yaşayan köylülere de kurban dağıttı.

Kenya’da yaptıkları çalışmalar ve kestikleri kurbanlarla ilgili gazetemize açıklama yapan başta Cansuyu, Hasene, İHH, Verenel, Rida ve Çare Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsilcileri bütün Afrika’da ekiplerinin kurban kestiğini bildirdi. Türk yardım dernekleri Batı Afrika’da Nijer, Burkina Faso, iç karışıklık çıkarılmak istenen Mali, Togo, Benin, Doğu Afrika’da Somali, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Uganda ve diğer Afrika ülkelerinde kurban organizasyonuna imza attı. Bazı dernekler, Afrikalı çocukları Türk doktorlar eliyle sünnet ettirdi.

CANSUYU’NA TURK, TURK, TURK! TEZAHÜRATLARI

Afrika’nın bir çok kurak ülkesinde içme, kullanma ve tarım için su problemine çözüm olmak üzere TİKA ve Cansuyu’nun su kuyuları da kara kıtanın, 1800’lerden itibaren Avrupa tarafından sömürülen fakir ülkelerine adeta yaşam ve neşe kaynağı oluyor.

Garissa’dan her gün Daadap’a giden Cansuyu’nın üç araçlık yardım araçlarını uzaktan gören civar köylerdeki kara tenli, bembeyaz dişli ve tevekkül bakışlı çocukları, araçlara doğru “Turk, Turk, Turk” diye koşmaları anlamlı bir mesaj içeriyor. Cansuyu’nun yerel partner kuruluşu Kenya Sosyal Gelişim Gençlik Hareketi (YOKESO) Başkanı Abdullah Muhammed Ali ise, Afrikalı çocukların, eskiden “Arap, Arap, Arap” diye sevinç çığlıkları attığına dikkat çekerek, Türkiyeli Müslümanların, Afrika’nın köylerine kadar gelip yardım yapmalarının kara kıtada Türkiye’ye olan sevgi, bağlılık ve muhabbeti kat kat artırdığını ifade ediyor.

Ahmet YAVUZ, Kenya

02-01-2013