Türkiye'den 4 kıtaya yardım eli

ABD ve İngiltere'nin ardından 2012-2013'te en fazla uluslararası yardım yapan üçüncü ülke olan Türkiye, çok sayıda kurum ve STK aracılığıyla 4 kıtadaki 40'tan fazla ülkeye yardım e

ABD ve İngiltere'nin ardından 2012-2013'te en fazla uluslararası yardım yapan üçüncü ülke olan Türkiye, çok sayıda kurum ve STK aracılığıyla 4 kıtadaki 40'tan fazla ülkeye yardım eli uzattı.

 

ANADOLU AJANSI

 

Türkiye, birçok kurum ve sivil toplum kuruluşuyla (STK) afet, salgın ya da acil ihtiyaç gerektiren durumlarda insani yardım faaliyetleriyle 4 kıtadaki 40'tan fazla ülkenin kara gün dostu oldu.

 

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Türkiye, 4 kıtadaki 40'tan fazla ülkede deprem, sel, kuraklık, kıtlık, yangın ve iç karışıklıklar gibi afet ve acil durumlardan etkilenenlere yardım eli uzattı.

 

2012'de bir milyar dolarla en fazla insani yardım yapan ülkeler arasında üçüncü sırayı alan Türkiye, 11 Eylül 2013'te açıklanan Küresel İnsani Yardım Raporu'na göre, gayrisafi milli hasılasının (GSMH) yüzde 0,21'ini ayırarak, milli gelirine oranla en çok insani yardım gerçekleştiren ülke oldu.

 

"Kurban bağışları başta Türkiye olmak üzere dünyanın 54 ülkesine dağıtılıyor"

 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü Ramazan ayında 30 ülkede gıda dağıtımı ve iftar programları düzenleyerek Ramazan'ın bereketini paylaştıklarını belirterek, "Her yıl ortalama 500 bine yakın kişiye Ramazan yardımı ulaştırılıyor" dedi.

 

Kurban bağışlarının da başta Türkiye olmak üzere dünyanın 54 ülkesindeki ihtiyaç sahiplerine verildiğini belirten Köylü, her yıl ortalama 1 milyon kişiye kurban eti dağıtıldığı bilgisini verdi.

 

Gazze'deki yaraların sarılması için "Yetim" ve "Kardeş Aile" projelerini hayata geçirdiklerini anlatan Köylü, "İlk etapta Gazze'de yaşayan ve boyunları bükük kalmış binlerce yetime sponsorluk yöntemiyle sahip çıktık. Gazze'deki hastanelere ihtiyaç duyulan bütün ilaçları gönderdik" diye konuştu.

 

Pakistan'da cami ve okullar yaptıklarını belirten Köylü, depremzedeler için protez-ortez ve rehabilitasyon merkezi açtıklarını söyledi.

 

Köylü, "Ayrıca, Kosova'da bir kız öğrenci yurdu yaptırdık. Azerbaycan'da bulunan Çeçen mülteci ailelerin çocuklarını sünnet ettirdik. Yurt içinden müracaat eden ve yardım talebinde bulunan yüz binlerce insana ayni ve nakdi yardım yaptık" ifadesini kullandı.

 

ANADOLU AJANSI

 

10-09-2015