Uluslararası Keşmir Konferansı sonuç bildirgesi tüm dünyaya ilan edildi

Cansuyu, Uluslararası Keşmir Konferansı’nın sonuç bildirgesinde Keşmir meselesinin çözümü için acil eylem planını ortaya koydu.

 

Cansuyu Derneği, önceki gün düzenlediği Uluslararası Keşmir Konferansı’nın sonuç bildirgesinde Keşmir meselesinin çözümü için acil eylem planını ortaya koydu. Cansuyu Derneği’nin Cammu Keşmir’de yaşanan kriz ve belirsizliği yakinen takip ettiği bildirilirken, ivedilikle bölgeye bir insani yardım koridorunun açılması çağrısında bulunuldu.

                 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, ‘Kriz ve Belirsizlik Ekseninden Barış ve İstikrara, Özgür Cammu Keşmir’ Konferansı’nın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Cansuyu Derneği, önceki gün düzenlediği Uluslararası Keşmir Konferansı’nda alınan kararları, çözüm ve önerileri sonuç bildirgesinde sıraladı. Sonuç bildirgesini paylaşan Uluslararası Keşmir Konferansı Koordinatörü İsmail Mansur Özdemir, Cansuyu Derneği’nin Cammu Keşmir’de yaşanan kriz ve belirsizliği yakinen takip ettiğinin altını çizerek, “Bölgede yaşanan süreçlerden etkilenenler başta olmak üzere, konunun taraflarını bir uluslararası konferansta bir araya getirerek, krizin çözümüne katkı sağlamayı hedeflemektedir. “Uluslararası Keşmir Konferansı” Cammu-Keşmir’de yaşanan krizin ivedilikle ortadan kaldırılması amacıyla özgün ve yapıcı çözümlerin tartışıldığı bir toplantıdır” ifadelerini kullandı.

 

Özdemir, bölgede yaşanan kriz ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik acil eylem planını şu şekilde sıraladı:

 

Bu haliyle 1948 ile 1965 arasında alınan plebisit kararı ve referandum süreci kaçınılmaz bir uluslararası hukuki gerekliliktir. BM’nin bu konuda almış olduğu 23 kadar kararın tavsiye kararı olmaktan öteye geçerek zorunluluk haline gelmesi zarurettir.

 

Cammu ve Keşmir bölgesinde yaşanan hak ihlalleri uluslararası camianın yakinen takip ettiği bir konudur. Acilen Hindistan hükümetinin bölgedeki sert tutumundan vazgeçmesi gerekmektedir.

 

Bölgedeki siyasi parti liderleri, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, entelektüeller ve yazarlar tutuklanmıştır. Bu durum toplumsal çatışmayı derinleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bu kişiler ivedilikle serbest kalmalıdır.

 

Demokratik haklarını arayan Keşmir halkına karşı asker ve polis şiddeti kabul edilemez düzeydedir. Bu anlamsız şiddet ivedilikle bitirilmelidir.

 

Binlerce erkek kayıptır. Çocuklar babasız, kadınlar eşlerinden mahrum bırakılmıştır. Gözaltında kayıp olan her bireyden Hindistan hükümeti sorumludur. Bu belirsizlik hâli ortadan kaldırılmalıdır.

 

Bölgedeki etnik grupların, Hindistan güvenlik güçleri himayesinde, Müslüman ahaliye yaptıkları saldırı ve şiddet Hindistan güvenlik güçlerince engellenmeli; suçlular ve suçlulara göz yuman kamu personeli yargılanmalıdır.

 

 Bölgede tüm iletişim hatları ve internet imkânı sınırlandırılmıştır. Soyut vehimlerle halkın iletişim hakkının sınırlandırılması kabul edilemeyecek bir durumdur ve vazgeçilmelidir.

 

Bölgede sıkıyönetim marifetiyle insanların evlerinden çıkmaları yasaklanmıştır. Medikal ihtiyaçlar başta olmak üzere insanlar temel ve asli ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar. Bu nedenle tüm dünyaya açık çağrılar yapılmaktadır. İvedilikle bölgeye bir insani yardım koridoru açılmalıdır.

17-10-2019