İslam Konferansı Örgütü Üye Ülkeleri Buluştu

İKÖ üyesi ülkelerden 70 muhtelif yardımlaşma kuruluşundan yaklaşık 200 temsilcinin katıldığı toplantıda Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni Genel Başkan Mustafa Köylü ve Ge

İKÖ üyesi ülkelerden 70 muhtelif yardımlaşma kuruluşundan yaklaşık 200 temsilcinin katıldığı toplantıda Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni Genel Başkan Mustafa Köylü ve Genel Başkan Yardımcısı Celal Asiltürk temsil etti.

"Daha Fazla Dayanışma İçin El Ele" başlığı altında gerçekleştirilen toplantıda, Nijer, Pakistan, Afganistan, Somali, Yemen, Irak, Sudan ve Filistin gibi savaş, doğal afet v.b. felaketlerden etkilenen ülkelere yardım konuları detaylarıyla görüşüldü.

Toplantının değerlendirme konuşmasını yapan İKÖ Genel Sekreteri Profesör İhsanoğlu, İslam ülkeleri arasındaki yardımlaşma ve dayanışmanın artırılması gerektiğini vurgulayarak, İslam ülkelerindeki tüm yardımlaşma ve dayanışma kuruluşlarını işbirliğine davet etti. 

Toplantıda konuşan üye ülkelerin temsilcileri, insani yardım konusunda ortak hareket etmeyi öngören bir işbirliği için görüş bildirdi. Ayrıca, insani yardımlar konusunda üye ülkelerdeki yaptıkları çalışmalar sırasında karşılaşılan problemler, bunları aşmak için izlenmesi gereken metodlar ve İslam Konferansı Örgütü'nün insani yardım çalışmalarındaki etkisi ifade edildi.

Ayrıca İslam Konferansı Örgütü ve bu örgüte üye ülkelerde bulunan yardım derneklerinin organizeli bir şekilde çalışmalarının devam etmesinin vurgulandığı toplantıda çalışma programları tartışıldı.

İhsanoğlu'na Cansuyu'nun çalışmaları hakkında bilgi verildi

Toplantı sonrasında Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü ve Cansuyu Genel Başkan Yardımcısı Celal Asiltürk, İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleedin İhsanoğlu ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında İhsanloğlu'na Ortadoğu ve Afrika'da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Cansuyu heyeti, devam eden projelerde İKÖ desteğinin artırılmasını istedi.

Toplantıda alınan kararlar:

1-Toplantıya iştirak eden katılımcıların etik ve davranış kurallarının program uygulaması uluslararası araştırma ve geliştirme merkezinin (u.a.g) organizesiyle hazırlanması,  bu konuda gerek İslam âlemindeki tecrübe sahiplerinden, akademisyenlerden, konunun uzmanlarından ve özellikle İslam Fıkıh Konseyi'nden  istifade edilmesi veya İslam âleminin dışındaki konunun uzmanlarından yararlanılması,

2- Gelecek toplantıdan önce toplantıya iştirak edecek taraflara toplantının yeri, tarihi ve gündeminin toplantıdan en az bir ay önce gönderilmesi,

3- Toplantıya katılan yardım dernekleri ve konuyla ilgilenen kuruluşlar etik ve davranış kuralları projesinin hazırlanması için Uluslararası İslam Derneği'ne maddi yönden yardımcı olunması ve bu derneğin ilerideki yapılacak toplantılara ve bu konuda yapılacak çalışmalara ev sahipliği yapması,  

4- Yardım dernekleri ve İslam Konferansı Örgütü arasındaki ortaklaşa yardımlaşmanın geliştirilmesi,

5- Nijer, Pakistan, Afganistan, Somali, Yemen, Irak, Sudan, Darfur ve Filistin de Gazze'ye yardım konularında birlikte hareket edilmesi.

02-01-2013