Mazlumlar Türkiye’yi bekliyor

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Ramazan değerlendirme toplantısı Ankara’da derneğin genel merkez binasında yapıldı. Toplantıya Genel Başkan Mustafa Köylü, Genel Muhas

Cansuyu Derneği Ramazan çalışmalarını değerlendirdi

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Ramazan değerlendirme toplantısı Ankara’da  derneğin genel merkez binasında yapıldı. Toplantıya Genel Başkan Mustafa Köylü, Genel Muhasip Celal Asiltürk ve Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Kibiroğlu’nun yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde yardım çalışması yapan gönüllüler de katıldı.

İSLAM DÜNYASI BİRLEŞMEK ZORUNDADIR

Cansuyu Derneği’nin 2014 yılı Ramazan yardımlarını değerlendiren Genel Başkan Mustafa Köylü İslam dünyasının şu anki durumunun oldukça vahim olduğuna işaret ederek; “İslam dünyasında ağır bir keşmekeş hâkimdir. İsrail de bu durumdan istifade ederek ağır katliamlar yapıyor. İsrail’in katliamlarının ana nedeni İslam dünyasının bu durumda olması yatmaktadır. Mesela Gazze’deki katliam direkt Mısır’ın durumu ile alakalıdır. İslam dünyasının birleşmesinin zorunlu olduğu gerçeği apaçık önümüzdedir. Bu zulümleri bitirebilmek için güçlü devletlere, güçlü toplumlara ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.

UFAK ADIMLARLA BÜYÜK BAŞLANGIÇLARA SEBEP OLABİLİRİZ

İslam dünyasındaki sorunlara çözüm olabilecek en güçlü alternatifin Türkiye olduğunu ifade eden Köylü, ülkemizin de çok ciddi sorunlara sahip olduğunu belirtti. Köylü; “Toplumumuz çözülüyor, gençliğimiz yozlaşıyor. İsrail ile yapılacak mücadeleden daha önemlidir toplumun karakterini oturtmak. Kaliteli bireyler yetiştirmek zorundayız. Bu noktada hepimize düşen görevler vardır. Bu kötü gidişatı durdurmak için adım atmak zorundayız.  Ufacık dahi olsa adım atmalıyız. Önereceğiniz bir proje, atacağınız bir adım, çözeceğiniz ufacık bir sorun daha büyük adımlara, daha büyük projelere vesile olur. Yapacağınız en ufak çalışmaları asla küçümsemeyin” diye konuştu.

AFRİKA’DA ÇOK CİDDİ SORUNLAR VAR

Derneğin Etiyopya Yardımları Koordinatörü İsmail Mansur Özdemir de yaptığı değerlendirmede Etiyopya’nın Batılıların fesatları üzerinden ciddi problemlerle karşılaşabileceğine özellikle vurgu yaptı. Etiyopya’nın Katolikleştirilmek istendiğini ve çok ilginç bir şekilde ülkede Müslümanlar ile Ortadokslar arasında bir ittifakın söz konusu olduğunu söyleyen Özdemir; “Ülkede yaşanan sıkıntıların temelinde ise ekonomik yoksulluk, bölgesel kuraklık, Batılı ülkelerin siyasal ve sistemik müdahaleleri, nüfus bilgilerinin manipülasyonu, eğitimsizlik ve misyonerlik faaliyetleri yatmaktadır” şeklinde konuştu. İsrail’in bölgede yıllardır çalışmalar yaptığını ifade eden Özdemir; “İsrail bunu kendi bölgesel güvenliği ve Doğu Afrika İslam’ının birleşmemesi için yapıyor. Uluslararası kuruluşlar da yardım faaliyetlerini misyoner bir anlayışla gerçekleştirmekteler. Bölgede ayrıca Ahbaş hareketi İslam’ın ruhuna zarar verme çabası içinde” dedi.

YARDIMLAR KURUŞU KURUŞUNA MAĞDURLARA ULAŞIYOR

Özdemir, Etiyopya’da Müslümanların uyanarak bir kısım taleplerde bulunmaması için bir yoğun bir şiddet ve zulüm ortamının olduğunu belirtti. Özdemir; “Biz de zor şartlar altında Oromiye Bölgesi Adama Şehri’nde 5000 insana, Addis Ababa’da 2000 kişiye, Diredawa ve Harar kırsalında 1000 kişiye, Diredawada İslam Kolejinde 1000’e yakın insana,  yetim derneğindeki iftar programında ise 500’e yakın insana yardım ulaştırmış olduk. Ayrıca Güney Etiyopya’da Butejira bölgesinde 2 adet, Dire Dawa ve Harar bölgesi kırsalında da 6 adet kuyu açılışı gerçekleştidik” şeklinde konuştu. Cansuyu Arakan Yardımları Koordinatörü Yusuf Ayaz da Arakan’a gönderilen yardımların kuruşu kuruşuna gerçek mağdurlara ulaştığını söyleyerek; “İnsanların durumları çok kötü. Çok çok zor durumdalar. 30 kiloluk yardım paketleri dağıtıyoruz ama yardımı alan adamlar da zaten ancak o kiloda varlar. İnsanların karınlarını doyurmak öncelikli ihtiyaç. Katliamlar devam ediyor, açlık had safhada. Sıkıntı giderek büyüyor, Türkiye olarak Arakan’a daha fazla yardımcı olmak zorundayız” şeklinde konuştu.

LÜBNAN’DA SURİYELİLER ÇOK ZOR DURUMDA

Derneğin Lübnan Yardımları Koordinatörü Hasan Yaşar da Lübnan’ın birçok krizi içerisinde barındırdığını belirterek; “Bu ülkede Türkiye’den gelen bir yardım derneği olarak çalışma yapmamız oldukça güçleşti son dönemde. Ülke zaten çok sıkıntılı süreçlerden geçiyor. İç durum çok karışık. Ülkede ise Suriyeli ve Filistinli mülteciler bizi bekliyor. Özellikle Suriyeliler çok zor durumdalar. Daha mağdurlar ve daha garipler. Lübnan bu insanlara sahip çıkamıyor, dış yardıma muhtaçlar. Türkiye’ye büyük görevler düşüyor” dedi.  Nijer Yardımları Koordinatörü Usame Budak derneğin Ramazan ayında Nijer’de binlerce kişiye ulaştığını belirtirken Pakistan Yardımları Koordinatörü Bayram Numan Köksal da yaptığı değerlendirmede Pakistan’ın kronik sorunlarla mücadele etmenin yanı sıra birçok kriz ile de karşı karşıya olduğunu ifade ederek Türkiye’nin Pakistan’a daha fazla yardımcı olması gerektiğini söyledi.

AFRİKA’NIN MÜLTECİLERİ TÜRKİYE’Yİ BEKLİYOR

Derneğin Dış İlişkiler Sorumlularından ve Kamerun Yardımları Koordinatörü Mustafa Hadık da Kamerun’da Orta Afrika Cumhuriyetinden gelen yaklaşık 60 bin mülteci bulunduğunu  açıklayarak; “Türk Büyükelçiliği koordinasyonuyla daha önceden planlandığı şekilde bölge valisinin ve  kamp sorumlusu kuruluşla birlikte binlerce aileye kumanya dağıttık, toplamda 15 Binden fazla insana Cansuyu ulaştırmış olduk” şeklinde konuştu. Aynı zamanda Çad’da da Ramazan yardımları organize ettiklerini söyleyen Hadık; “Bu ülkede 130 Bin Orta Afrikalı mülteci var. Biz hayırseverlerimizin bize emanet ettiği yardımları toplamda 30 Bini aşkın kardeşimize ulaştırdık. Doyaba ve Mangeme kamplarında toplamda 4500 aileye kumanya dağıtımı yaptık. Binlerce kişiye ise adak kurbanları kesimleri yaparak et ulaştırdık” dedi. 

TÜRKİYE’DE GELMİŞ OLMAMIZ BİLE MÜSLÜMANLARI HEYECANLANDIRIYOR

Dış İlişkiler Sorumlusu ve Sri Lanka Yardımları Koordinatörü Mahmut Temelli ise Sri Lanka Müslümanlarının ümmet tarafından unutulmuşluğun hüznünü yaşadığını belirterek; “Bizim de bu unutulmuş ülkeye gelemeyeceğimizi düşünmüşler. Hatta yardım organizasyonunu yapan gençlere Türkiye’den bu amaçla gelmezler, mahcup olursunuz şeklinde baskı yapılmış. Bu nedenle bizim oralara gitmemiz bile o Müslümanları çok sevindirdi. Sri Lanka Müslümanları için bu programın çok heyecan ve  ümit verici bir durumun olduğunu bize ifade ettiler. Budistlerin ağır saldırıları altındaki Bervele ve Mecitnahar şehirlerine özellikle yardım götürdük. Şehitlerin ve yaralıların ailelerini ziyaret ettik. Ağır güvenlik önlemleri ve yasaklar nedeniyle bu şehirlerde toplu iftar programları yapamadık ancak çok sayıda aileye yardım kolisi dağıttık. Surangal, Vatamadu, Mudur ve Kiniya gibi şehirlerde ise 1500 yardım kolisi dağıtımları yaptık Toplamda 5 Binin üstünde insana ulaştık ve Türkiyeli kardeşlerimizin

PATANİ’YE, UYGUR TÜRKLERİNE CANSUYU SAHİP ÇIKTI

Derneğin Malavi Yardımları Koordinatörü Mustafa Efe de Malavi’nin ekonomik yoksulluk, AİDS başta olmak üzere sağlık sorunları, Müslümanlar arasındaki dağınıklık, nüfus bilgilerinin manipülasyonu,  eğitimsizlik, misyonerlik faaliyetleri ve kronik kuraklık gibi ciddi sorunlarının olduğunu ifade etti. Cansuyu’nun Malavi’nin Salima şehrine bağlı Nema bölgesinde 500 aileye ve Balaka şehrinde 500 aileye gıda dağıtımı yaptıklarını söyleyen Efe aynı zamanda Limbe şehrinde binlerce insana iftar yemekleri verdiklerini söyledi.  

17-08-2014