Yoksullar için ‘Cansuyu’ - İZMİR

25 ülke ve 60 farklı bölgede kurban organizasyonu yapacak olan dernek bütün kesimleri tek tek kayda alıp daha sonra görüntüleri bağışçılara internet sitesi üzerinden ulaştıracak.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bu yıl da Kurban Bayramı’nda Türkiye başta olmak üzere Afrika, Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslarda mazlum ve muhtaçlar için kurban kesecek

25 ülke ve 60 farklı bölgede kurban organizasyonu yapacak olan dernek bütün kesimleri tek tek kayda alıp daha sonra görüntüleri bağışçılara internet sitesi üzerinden ulaştıracak. Geçen yıl yurt içinde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenlediği kurban organizasyonları ile muhtaçların yüzünü güldüren Cansuyu Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, bu yıl da mazlum ve yoksulları sevindirecek.

 

KURBAN BEDELLERİ BÖLGERE GÖRE BELİRLENDİ

 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Yorulmaz, bir yıl boyunca evlerine hiç et girmeyen muhtaçlara hayırseverlerin kurbanlarını ulaştıracak olan Cansuyu’nun, bu yıl ülke ve bölgelere göre, bölgelerdeki kurban fiyatları göz önüne alınarak beş farklı kurban bedelinin belirlediğini açıkladı.

 

Buna göre belirlenen kurban bedellerini ise şu şekilde ifade etti: “Afrika (Somali, Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Darfur (Sudan), Eritre Kampları (Sudan), Yemen Kampları (Eritre), Cibuti, Togo ve Gana) 340 TL. Asya (Arakan Kampları, Moro, Kırım, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Kamboçya, Srilanka ve Hindistan) 390 TL. Çeçen Kampları ve Balkanlar 550 TL olarak belirlenirken, Türkiye, Filistin Kampları, Türkmen Kampları ve Suriye Kampları 620 TL Gazze ise 1000 TL olarak belirlendi. Ancak bağışçılarımızdan bağışlarını genel olarak Afrika diye alıyoruz. Afrika’da o an için uygun olan ülkede kesim yapıyoruz.”

 

BİZ ZENGİNDEN ALARAK FAKİRE AKTARIYORUZ

 

En çok kurban bağışını 2013 yılında aldıklarını açıklayan Yorulmaz, yaklaşık olarak 30 bin hisselerinin olduğunu belirtti. Geçen yıl biraz düşüş olduğunu da vurgulayan Yorulmaz, “Bu yıl yine artış bekliyoruz. Ancak kurban sayısı ya da gelen bağışın ne kadar fazla olduğu bizim için çokta önemli değil. Çünkü biz bir köprüyüz. Biz zenginden alarak fakire aktarıyoruz. Bize gelen bağışların gerçek muhtaç sahiplerine ulaşıp ulaştıramadığımız önemli. Sayının fazla olması bizim açımızdan bir şey ifade etmiyor. Hatta biz kurbanlarda her bölgede belli bir sınırlama yapıyoruz. Bazen Kurban Bayramı’na 1 hafta kala bazı bölgeleri kapatmak zorunda kalıyoruz. O bölgeye gelen kurban bağışını almıyoruz. Bu durumda bazı bağışçılarımız şaşırıyor. Çünkü diğer dernekler ve vakıflar alıyor. Ama bizim bir bölgede kesebileceğimiz kurban sayısı bellidir. Üzerini alıp riske atmaya gerek yok. Çünkü kurban bir ibadettir. Belli zamanda yapılmak zorundadır. O zamanın dışında kurban ibadeti olmaz. Bizde bayramın 3. Günü ilkindi namazına kadar kesebileceğimiz sayının üstünde bağış almıyoruz. Bu yıl içinde 30 bini hedefliyoruz. 1 fazlasını almayız” diye konuştu.

 

YAPTIKLARI BAĞIŞLARIN TAKİPÇİSİ OLSUNLAR

 

Yorulmaz, İzmir’de bulunan bağışçılara da önerilerde bulunarak, “Bağışçılar bağışlarını sağlam ve güvenilir yerlere yapmalıdır. Mutlaka pazardan alınan 2 kilo domatese gösterilen itinayı bağışlarını da göstersinler. Yaptıkları bağışların mutlaka ve mutlaka takipçisi olsunlar. Biz bu sorulara fırsat vermeden yaptığımız her faaliyette mutlaka fotoğraflarını ve videolarını çekeriz” dedi.

 

HAZIRLIKLAR BİTTİ

 

Hangi bölge ve ülkede ne kadar kesim yapılacağını mağduriyet ve muhtaçlık durumuna göre tespit ettiklerini vurgulayan Yorulmaz, “Cansuyu Derneği, kurban kesimi yapılacak bölge ve ülkelerdeki partner kurum ve kuruluşlar ile irtibat kurdu. Kurbanlıklar, Cansuyu’nun görevlendireceği kişiler tarafından satın alınacak ve Kurban Bayramı’nın 3. gününün ikindi vaktine kadar belirlenen noktalarda kesilerek muhtaçlara et olarak dağıtılacak” şeklinde konuştu.

 

YILSONUNDA KÜLLİYE SAYISI 12’YE ULAŞACAK              

 

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 2005 yılında Ankara’da kurulduğunu 2008 yılında da İzmir’de de şubesinin açıldığını ifade eden Yorulmaz, o tarihten bugüne faaliyet gösterdiklerini söyledi. Şu an için yaklaşık olarak 60 ülkede faaliyetleri olduğunu da sözlerine ekleyen Yorulmaz, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Kurban faaliyeti bizim için lokal bir çalışma. Afrika’nın birçok ülkesinde yaklaşık bin 300 tane su kuyusu açtık. Yılsonuna kadar olan hedefimizde bin 500. Açmaya da devam ediyoruz. Başka bir proje kapsamında külliyeler yapıyoruz. Yani külliye dediğimizde camisi olan okulu olan tuvaletleri şadırvan olan bir tesis şekilde çalışma yapıyoruz. Şu anda Kamerun’da yaptık. Faaliyete girdi. Çad’da yaptık. Faaliyete girdi. Çalışmaları devam eden külliyelerimiz de var. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın içerisine 2 tane cami yapıyoruz. Sırada bekleyen yer araştırmasında bulunduğumuz şu anda Togo ve Gana var. Bu projelerin finansmanları hazır. Projeleri hazır. Bu yılsonuna kadar da külliye sayısını 12’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Yer anlaşması yapıldığı zaman oralarda da proje faaliyete geçecek. Bizim bu külliyelerde ki tek şartımız o ülkelerde bize bağışlanan veya ücretini aldığımız arsaların tapusunun Cansuyu’nun üzerine geçmiş olmasıdır. Bunların dışında canlı hayvan dağıtım projemiz var. Bu proje de her aileye 2 keçi veriliyor. Şu anda 500 tane canlı hayvan dağıtımımızı gerçekleştirdik. 250 tanede sırada ekleyen var. Yine Afrika bölgesinde birinci amacımız burada hayvancılığı geliştirmek. Aynı zamanda da oranın ekonomisinde katkı sağlamak amacındayız. Cansuyu Derneği olarak faaliyete geçen ve çalışmaları süren daha birçok çalışmalarımız var.”

 

KURBAN BAĞIŞINI NASIL YAPABİLİRİM?

 

Kurbanlarını Cansuyu’na bağışlamak isteyen bağışçılarımız, kurban bedellerini Ziraat Bankası, Türkiye Finans, Kuveyttürk, Vakıfbank, Halkbank Ekranlarında Bulunan Bağış/Kurumsal Tahsilat Sistemi ile ya da ONLINE BAĞIŞ sayfamızdan kredi kartı yolu ile bağışlayabilecekler. Ayrıca kurban bağışı yapmak isteyenler kurban bedellerini makbuz karşılığı temsilciliklere elden teslim edebilecekler. Bağışınızı yaparken, adına kurban kesileceklerin ad, soyad, cep telefonu ve kurbanın ne kurbanı olduğu (vekalet, adak, akika, şükür) bilgilerinin mutlaka açıklama kısmına yazılması, kurban kesimi yapıldıktan sonra kendilerine mesajla bilgi verilmesi açısından önem arz etmektedir.

 

EMİNE YALÇIN - İLKSES GAZETESİ

18-09-2015