Afrika'da canlı hayvan dağıtımına başladık

Kara derili insanlara umut olan, bebeklere süt, ailelere geçim kaynağı olan yeni bir çalışma Cansuyu tarafından Afrika’da başlatıldı. Canlı Hayvan Dağıtımı Projesi ile artık sıkınt

 

Kara derili insanlara umut olan, bebeklere süt, ailelere geçim kaynağı olan yeni bir çalışma Cansuyu tarafından Afrika’da başlatıldı. Coğrafi imkânların yeterli olmasına karşın sömürgecilik altında ezilen Afrika’da Cansuyu, umutları yeşerten, halkı memnun eden Canlı Hayvan Dağıtımı Projesi ile artık sıkıntılar son bulacak, yüzler gülecek… Dernek, Mali, Kamerun ve Fildişi Sahili’nde canlı hayvan dağıtımlarına başladı. Çalışma, bütün Afrika geneline yayılacak.

 

***

 

Türkiye’deki yardım kuruluşları içinde çalışmaları ile ön plana çıkan Cansuyu Derneği, bir kez daha herkesi şaşırtan çok değerli bir projeyi hayata geçirdi. Afrika’dan Kamerun’un pilot ülke olarak seçildiği yeni projede günlük kazançları 1 doların altında olan insanlara yeni bir projeli umut olmayı başardı. Canlı Hayvan Dağıtım Projesi adı verilen yeni uygulama ile artık bölgede bebeklere süt, ailelere de geçimlerini sağlayacak imkanlar sunulmaya başlandı.

 

AÇLIKLA MÜCADELEYE KARŞI…

 

Afrika’da açlıkla mücadeleye karşı yürütülen yeni proje Mali, Fildişi Sahili ve Kamerun’da sürdürülüyor. Uluslararası kuruluşların gıda yardımları sınırlı olduğundan bu proje yerel kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Özellikle bir hafta ya da en fazla bir aylık gıda yardımlarından sonra bölge halkı yeniden kaderine terk ediliyor. Cansuyu ise böyle bir ortamda bölgede başlattığı projeyle coğrafi şartlarından ötürü Keçi dağıtımı gerçekleştirmeye başladı.

 

PROJE ŞÖYLE İŞLİYOR

 

Yerel kalkınmayı hedefleyen Cansuyu, bölgedeki partner kuruluşları ile öncelikle yoksul ve açlıkla mücadele eden kırsal bölgelerdeki aileleri tespit ediyor. Tespit edilen her bir aileye 2 keçi veriliyor. Yetişkin keçilerin seçilmesindeki amacın ise bölgedeki keçilerin yılda iki kez yavrulama dönemi yaşadığının bilinmesi. Ailelere verilen keçiler ile ilgili de sınırlamalar var. Aile keçileri kesip et olarak tüketemeyecek, ancak yavrulama yapıldıktan sonra ailenin küçük bir keçi sürüsü meydana gelince, et olarak kesilmesine izin veriliyor. Dernek, bunu ise keçileri bölgede aylık takipleri ile denetliyor. Zor coğrafi şartlar yüzünden büyük baş ve koyun yerine keçiler tercih ediliyor.

 

KAMERUN, MALİ VE FİLDİŞİ SAHİLİ’NDE DAĞITIMLAR BAŞLADI

 

Kamerun’da ilk uygulaması gerçekleşen Keçi Dağıtımından sonra Mali ve Fildişi Sahili’nde de dağıtımlar gerçekleştirildi. Kamerun ve Fildişi Sahili’nde bu güne kadar toplamda 800 çift keçi dağıtımı gerçekleştirildi. Projeyi yöneten Cansuyu Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Yorulmaz, son olarak 300 çift keçinin geçtiğimiz hafta Kamerun’da dağıtıldığını söyledi. Yorulmaz; “Bu proje ile birlikte seçtiğimiz lokal bölgelerde hayvancılığı geliştirmeyi hedefliyoruz. İlkel usülle mandıracılık sistemini aktarmaya çalışıyoruz. Bölgede bilinmeyen süt ürünlerinin üretimini de ailelere öğretmek için çalışıyoruz. Sütten, yoğurt, tereyağı, peynirin nasıl yapıldığına ilişkin usüllern de öğretilen bu sistem ile birlikte, halk kendi kendine yetecek bir ekonomik erişkinliğe erişecek. Keçi alımlarını da bölgede gerçekleştiriyoruz. Küçükbaş hayvan yetiştiren bölgelerden satın aldığımız keçileri olmayan bölgelere aktarıyoruz. Bir aileye 2 keçi veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

NASIL KATKI SAĞLARIZ?

 

Bir bağışın 100 Dolar olduğunu kaydeden yetkililer, bölgede dağıtılan her 100 keçinin 90 tanesinin dişi, 10 tanesinin ise erkek olduğunu kaydetti. Hayırseverler bağışlarını Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türkiye Finans, Kuveyt Türk  şubelerindeki CANSUYU KURUMSAL TAHSİLAT hesaplarından ve PTT'deki posta çeki hesabına havale yoluyla ya da www.cansuyu.org.tr internet adresinden kredi kartı yolu ile de gerçekleştirebilecek.  Ayrıca isteyenler makbuz karşılığı derneğin 28 ildeki temsilciliklerinden elden teslim edebilecek. Derneğin Genel Merkez iletişim numarası şöyle; 0312 285 20 03

01-01-2016