Cansuyu Afrika’da "Canlı Hayvan Dağıtımı Projesi"

Coğrafi imkânların yeterli olmasına karşın sömürgecilik altında ezilen Afrika’da Cansuyu umutları yeşertmeye devam ediyor. Son olarak Mali’de Bamako ve Segu şehirlerinde toplam 210

 

 

Cansuyu Derneği’nin başlattığı ve Canlı Hayvan Dağıtım Projesi adı verilen yeni uygulama ile artık bölgede ailelere geçimlerini sağlayacak imkânlar sunulmaya başlandı.

 

AÇLIKLA MÜCADELEYE KARŞI

 

Afrika’da açlıkla mücadeleye karşı yürütülen yeni proje Afrika’nın birçok bölgesinde sürdürülüyor. Uluslararası kuruluşların gıda yardımları sınırlı olduğundan bu proje yerel kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Özellikle bir hafta ya da en fazla bir aylık gıda yardımlarından sonra bölge halkı yeniden kaderine terk ediliyor. Cansuyu ise böyle bir ortamda bölgede başlattığı projesiyle canlı hayvan dağıtımı gerçekleştirmeye başladı.

 

HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR

 

Daha önce Kamerun, Çad ve Fildişi Sahili gibi açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinde canlı hayvan dağıtımı yapan dernek, son olarak Mali’de Bamako ve Segu şehirlerinde toplam 210 canlı hayvan dağıtımı yaptı. Dağıtımla alakalı bilgi veren Cansuyu İzmir Temsilcisi Ahmet Yorulmaz da yaptığı değerlendirmede; “Bu proje ile birlikte hayvancılığı geliştirmeyi de hedefliyoruz. Bölgede bilinmeyen süt ürünlerinin üretimini de ailelere öğretmek için çalışıyoruz. Sütten, yoğurt, tereyağı, peynirin nasıl yapıldığına ilişkin usullerin de öğretildiği bu sistem ile birlikte, halk kendi kendine yetecek bir ekonomik erişkinliğe erişecek. Keçi alımlarını da bölgede gerçekleştiriyoruz. Bir aileye 2 keçi veriyoruz. Bir bağış miktarı 100 dolar. Hayırsever kardeşlerimizi bu hayra davet ediyoruz” diye konuştu.   

 

PROJE ŞÖYLE İŞLİYOR

 

Yerel kalkınmayı hedefleyen Cansuyu, bölgedeki partner kuruluşları ile öncelikle yoksul ve açlıkla mücadele eden kırsal bölgelerdeki aileleri tespit ediyor. Tespit edilen her bir aileye 2 keçi veriliyor. Yetişkin keçilerin seçilmesindeki amacın ise bölgedeki keçilerin yılda iki kez yavrulama dönemi yaşadığının bilinmesi. Ailelere verilen keçiler ile ilgili de sınırlamalar var. Aile keçileri kesip et olarak tüketemeyecek, ancak yavrulama yapıldıktan sonra ailenin küçük bir keçi sürüsü meydana gelince, et olarak kesilmesine izin veriliyor. Dernek, bunu ise keçileri bölgede aylık takipleri ile denetliyor. Zor coğrafi şartlar yüzünden büyük baş ve koyun yerine keçiler tercih ediliyor. 

17-11-2016