Cansuyu Arakan'da

Arakan 1942’de İngilizlerin bölgeden çekilmesinden sonra defalarca saldırılara ve uzun süren baskılara maruz kalan Rohingya Müslümanları (Arakanlılar) geçtiğimiz Haziran ayında çe

Arakan
1942’de İngilizlerin bölgeden çekilmesinden sonra defalarca saldırılara ve uzun süren baskılara maruz kalan Rohingya Müslümanları (Arakanlılar) geçtiğimiz Haziran ayında çeşitli provokasyonlar sonucu yeniden saldırılara maruz kalmışlardır. Köylerin yakılması, evlerin yağmalanması, genç erkeklerin öldürülmesi, genç kızlara tecavüz edilmesi, insanların topraklarından sürülmeleri geçtiğimiz bir yıl boyunca devam etmiştir.

Arakanlı Müslümanlar Son çare olarak, daha önce on binlerce soydaşlarının yaptığı gibi Bangladeş’e sığınmakta bulmuşlardır, ancak Bangladeş hükümetinin mültecileri kabul etmemesi ile durumları çok daha vahim bir hal almıştır.
 Pek çok Arakanlı Bangladeş’e kaçmaya çalışırken Naf Nehri üzerinde botlarda ölmüşler, geri dönebilenler Myanmar askeri tarafından tutuklanmışlar ve akıbetleri konusunda hala bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Bu olaylarda en iyimser rakamlara göre  toplamda 1000’den fazla Arakanlı Müslüman hayatını kaybetmiş,  100.000 civarında insan ise yaşadıkları topraklardan sürülmüşlerdir. 10000’den fazla kayıp Arakanlı’nın da öldürüldükleri düşünülmektedir.
Bu olayların bu boyuta ulaşmasında öncelikli sebep Myanmar Devleti dir.

Cansuyu Yardımlaşma ve Yayanışma Derneği Haziran ayındaki olaylar sonrasında hazırlıklarımızı yapıp, Myanmar Devleti bölgeye girişlere izin vermediği için Bangladeş üzerinden Arakan mülteci kamplarının da bulunduğu Myanmar(Burma) sınırına  Temmuz ayı itibariyle ekiplerimiz ulaşmışlardır.Bölgede  50000’den fazla kayıt dışı Arakan’lı mültecinin zor şartlarda hayatta kalma mücadelesi verdiği Kutubalong mülteci kampına hem de son olaylarda Bangladeş’e kaçmayı başaran ve kırsal kaçak olarak yaşam mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlara yardımlarımız ulaşmıştır.
Derneğimiz Ramazan  ayın da pek çok insanın istifade edebileceği iftar programlarının organizasyonunu tamamlamıştır.

Bölgede sorun devam ettiği müddetçe Derneğimizin  faaliyetleri devam edecektir.








02-01-2013