Cibuti’ye Cansuyu

Cansuyu Derneği, yaşanan çatışma ve savaşlardan dolayı mülteciler ülkesine dönen Cibuti’deki yardıma muhtaç halka, Türkiye’den gönderilen yardımları ulaştırdı. Yardımlar sayesinde

Cansuyu Derneği, yaşanan çatışma ve savaşlardan dolayı mülteciler ülkesine dönen Cibuti’deki yardıma muhtaç halka, Türkiye’den gönderilen yardımları ulaştırdı. Yardımlar sayesinde yüzü gülen Cibutililer, Cansuyu ve yardımı yapan Türk halkına teşekkür etti.

 

İSMAİL MANSUR ÖZDEMİR - YENİ AKİT GAZETESİ

 

Cansuyu Derneği 2015 Ramazan çalışmaları kapsamında mülteciler coğrafyası Cibuti’ye yardımlarını ulaştırdı. Son dönemde Doğu Afrika ve Yemen’de yaşanan çatışma ve savaşların etkisi ile Doğu Afrika’nın küçük ülkesi lokasyonundan dolayı adeta bir mülteciler ülkesine dönüştü. Ağır iklim şartları ve kendine has verimsiz toprak yapısıyla Cibuti halkının özellikle sıcak dönemlerde yaşamakta zorluk çektiği Cibuti son yıllarda ağır bir mülteci akınıyla zor günler yaşıyor. Kendi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken Cibuti özellikle Ramazan ayında daha da zor duruma düştü. Buna rağmen mültecilerle hayatı paylaşan Cibuti halkı dış yardımlara muhtaç bir halde.

CANSUYU İZZETLİ AFFARLARIN DİYARINDA

Bölgede yaşanan insani durum ve özellikle mültecilerin içinde bulunduğu güncel durumu araştırmak amacıyla bölgeye bir Cansuyu Derneği ekibi gönderilmişti. Somali kampları başta olmak üzere Yemen kamplarında inceleme ve görüşmelerde bulunan Cansuyu heyeti, aynı zamanda Ramazan Yardım çalışması da yaparak bölgeden döndüler. Cibuti şehir merkezi başta olmak üzere tarihi şehirleri Tajura ve OBOK’ta insani yardım çalışmaları ile çok sayıda Cibutili Müslümanla temas edildi. Bölgedeki son durum değerlendirilen Cansuyu ekibi, Ramazan vesilesi ile fakir bölge halkına Türkiye’den yapılan yardımları ulaştırdı. Binlerce insana ulaştırılan yardımlarda bölge halkının Osmanlı ve Türkiye ile ilgili güncel ve derinlikli bilgilere sahip olduğu gözlendi. Habeş eyaletine bağlı önemli bir şehir olan Tajura da insanlar kendisini hala Osmanlı tebaası olarak algılamakta. Evlerin çatılarında hala Osmanlı bayrakları asılı durmaktadır.

CİBUTİ BÜYÜKELÇİSİ’NDEN CANSUYU’NA TEŞEKKÜR

Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, bölgede çok önemli kamu diplomasi faaliyetleri ve örnek çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çerçevede Türk kamu kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Cibuti ve çevresindeki yardım ve projeler konusunda bir değerlendirme toplantısı ile ortak koordinasyon sağlandı. Yapılan toplantıyla yardımlarda mükerrerliğin önüne geçilecek şekilde bölgeler paylaşıldı. Yapılan toplantı sonrasında geniş katılımlı bir iftar programı ve Türkiye günü ile çalışmalar başlatıldı. Cibuti Büyükelçisi Yavuz, yapılan yardımların yerine ulaştırılmasına vesile olan Cansuyu Derneği’ne ve yardım yapan herkese teşekkür etti. Cansuyu Derneği’nin sadece Ramazan ayında Cibuti halkına yaptığı yardımlardan 12,000 ile 15,000 arasında insan yararlandı.

DOĞU AFRİKA'DA İNSANİ KRİZ HAD SAFHADA

Öte yandan; Doğu Afrika bir bütün olarak birbirine bağlı bir bölge. Bölgenin tüm noktalarında kriz var. Özellikle Somali’de yaşanan istila ve buna karşı gösterilen mukavemet neticesinde Güney Somali olmak üzere ülke yaşanmaz halde. İstikrar ve güvenlik sorunu nedeniyle yaşanması imkansız hale gelen Somali’den Kenya, Etiyopya, Cibuti, Sudan ve pek çok ülkeye büyük mülteci akını var. Bu mülteciler kendi oluşturdukları şartlar içinde yaşamaya çalışıyorlar. Bu şartlarda bulundukları bölgenin imkânları ile kısıtlı. Özellikle Cibuti göreli istikrarlı yapısıyla fazlaca göç almaktadır. Zaten fakir olan ülke bu göçlerle yaşanmaz hale geldiğinden dış yardımlara muhtaç haldedir. Ramazan ve kuraklıkla birlikte bölgede adeta insanlık dramı yaşanmaktadır. Ayrıca AFFAR halkının yaşadığı Tajura ve OBOK bölgesinde de insanlar ağır iklim şartları ve susuzlukla mücadele etmektedirler. Bir Osmanlı şehri olan Tajura ve OBOK’ta yaptığımız yardımlar bölge halkınca çok değerli algılanmaktadır.

27-07-2015