Dernek Duyuru

Türkiye’de yaşanan 28 Şubat sürecinin bir benzeri şu anda Bangladeş’te daha acımasız bir şekilde yaşanmaktadır.

 

Son günlerde Bangladeş ve Türkiye basınında Cansuyu Derneği’nin Bangladeş’e gönderdiği Hukuk Heyetinin girişimleri üzerine Türkiye ile Bangladeş arasında bir krize sebebiyet verildiği yolunda haber yer almıştır.  
 

Bangladeş Basınının önde gelen gazeteleri The Daily Star, Bangla News 24, Daily Sangram, BD INN, The New Nation ve Asia News Network ile Türkiye’de Hürriyet Gazetesi başta olmak üzere bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan haberlere göre heyetimizin ziyaretinden sonra Bangladeş Hükümeti, Türkiye’nin Bangladeş Büyükelçisi Sayın Mehmet Vakur Erkul’u çağırıp ziyaret hakkında bilgi almış ve “İç işlerimize karışıyorsunuz” şeklinde bir uyarıda bulunmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün takdir edilmesi gereken mektubuna da atıfta bulunulan haberlerde Cansuyu Derneği’nin ziyareti ele alınarak Türkiye’nin Bangladeş’in iç işlerine karıştığı ifade edilmiştir.

 

Bilindiği gibi Bangladeş’te Cemaati İslami’nin 91 yaşındaki eski Genel Başkanı ve Büyük İslam alimi Gulam Azam başta olmak üzere 12 kişi, 41 yıl önce işledikleri iddia edilen siyasi suçlardan dolayı idamla yargılanmaktadırlar. Cemaati İslami’nin eski ve yeni Genel Başkanları dahil olmak üzere yönetim kadrosundan 9 kişi, Ana Muhalefet Partisi BNP eski Bakanı ile halen mevcut Parlamentoda görev yapan bir milletvekili ve yine eski bir Cemaati İslami mensubu toplam 12 kişinin haricinde aynı şekilde %90’nını Cemaati İslami mensuplarının oluşturduğu binlerce kişi de tutuklanmış ve halen daha yargılanmayı beklemektedir.



Bu mahkeme üzerinde sadece Türkiye’de değil dünya kamuoyunda da çok ciddi şaibeler oluşmuştur. Sanıkların yargılandığı Mahkemenin Başkanı Nizamul Hak Nasim ile Brüksel’de ikamet eden Bangladeşli bir Hukukçu Ahmed Ziyauddin arasında geçen skandal ses kaydının The Economist dergisinde yayınlanmasından sonra Mahkeme Başkanı istifa etmek zorunda kalmıştı. 17 saatlik bu ses kaydında davanın seyri, idam kararının hangi şekilde verileceği ve ayrıca infazların hangi sıra ile gerçekleşeceği gibi davanın esası ile ilgili konuşmalar yer almaktaydı.



41 yıl sonra açılan ve Bangladeş muhalefetine yönelik büyük bir kıyımı hedefleyen bu siyasi yargılamayı Cansuyu Yardımlaşma Derneği de yerinde takip etmek amacı ile bir Hukuk ekibi göndermiştir.  Bu heyette Hukuk Fakültesi Dekanı, Uluslar arası Hukukçular Birliği Temsilcileri ile halen çeşitli Uluslar arası davaları takip eden avukatlar bulunmaktaydı. Heyetimiz Bangladeş’te başta hükümet yetkilileri ve Bangladeş Adalet Bakanı olmak üzere bütün taraflarla görüşmüştür.



Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Refik Korkusuz, Uluslararası Hukukçular Birliği UHB Genel Sekreteri Necati CEYLAN, Devlet Eski Bakanı ve Avukat Lütfü Esengün, Cansuyu Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Milletvekili Suat PAMUKÇU, Konya Eski Milletvekili ve UHB Üyesi Hüsnü Tuna,  UHB Türkiye Temsilcisi Fatma Benli, TGTV Genel Başkan yardımcısı Av. Mustafa YAĞMUR,  Av. İbrahim ÖZTÜRK,  Av. Ahmet SORGUN,  Av. Bayram SAKARTEPE,  Av. Rabia YURT, UHB Üyesi Av. Yasin ŞAMLI, Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Danışmanı Yunus Emre ve Anadolu Ajansı Muhabiri Zehra YAMAN’dan oluşan heyetimiz;



Bangladeş Adalet Bakanı Şefik Ahmed, Bangladeş Cumhuriyet Başsavcısı Gulam Arif Tipu, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın Dış İlişkiler Başdanışmanı Gevher Rizbi, Bangladeş  Yüksek Barolar Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin,  Uluslar arası Savaş Suçluları Mahkemesinde sanıklar aleyhine şahitlik yapan Sultana Kemal, Ana Muhalefet Partisi BNP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bakan Seyyidun Ahmed ile Cemaati İslami Hukuk Ekibi Başkanı Abdur Rezzak ve Avukat Tacül İslam ile görüşmeler yapmıştır.  



Bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak Cansuyu Derneği kendi üzerine düşen görevi fazlası ile yerine getirmiştir ve getirmeye de devam edecektir. Bu maksatla süreç yerinde takip edilmiş, bütün taraflarla görüşülmüş ve gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Sivil Toplum Kuruluşu olarak yaptığımız bu tür faaliyetler nedeniyle herhangi bir izne gereksinim duymamakta veya herhangi bir devlet kuruluşuna ilgi alanlarımız yönünden hesap vermemekteyiz. Bağımsız ve özgür bir sivil toplum kuruluşu olarak sadece Bangladeş ile değil dünyanın her tarafında yapılan haksızlıklarla, mağduriyetlerle, sıkıntı ve problemli bölgelerle ilgilenmekteyiz.


Bir yardımlaşma derneği olarak acil yardım, kalıcı yardımlar, Kurban ve Ramazan Organizasyonları, eğitim kurumlarının inşası, su kuyuları açmak, yetim çocuklara sahip çıkmanın yanı sıra insan hakları ihlalleri ile ilgili faaliyetler de göstermekteyiz. Bu manada Bangladeş’te idamla yargılanan ve tutuklanan on binlerce kişi de derneğimizin ilgi alanına girmektedir.



Türkiye’de yaşanan 28 Şubat sürecinin bir benzeri şu anda Bangladeş’te daha acımasız bir şekilde yaşanmaktadır. 91 yaşındaki bir İslam aliminin de aralarında bulunduğu lider kadronun idam edilmek istenmesi ve binlerce kişinin siyasi nedenlerle tutuklanmasına vicdanı olan herkesin tepki gösterilmesini gerektirirken bu sürece karşı durmaya çalışan Cansuyu Derneği’nin Türkiye’deki bazı kesimler tarafından hedef alınmasını manidar bulmaktayız.



Biz bu noktada Türkiye Kamuoyunu ve Türkiye Medyasını oynanmak istenen bu oyuna karşı uyanık olmaya davet ediyor ve mazlumların sesine ses olmalarını tavsiye ve temenni ediyoruz.




Cansuyu Derneği Genel Başkanı

Mustafa Köylü

 

 

07-03-2013