16 Aralıkda meydana gelen Washi fırtınası sonrasında yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen Mindanao Adasında felaketzedelerin yardımına koşan Cansuyu ekipleri 9 günlük program
16 Aralıkda meydana gelen Washi fırtınası sonrasında yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen Mindanao Adasında felaketzedelerin yardımına koşan Cansuyu ekipleri 9 günlük programlarını başarıyla tamamlayarak Türkiyeye döndüler. Ancak uzun ve yorucu bir yolculukdan sonra varılabilinen felaket bölgesine gitmek için Ankara’dan yola çıkan Cansuyu Ekibi; Önce İstanbul’a oradan Singapur’a daha sonrada Filipinlerin başkenti Manilaya ulaşmış.Buradan Mindanao Adasına ve felaketin en çok vurduğu 2 şehirden biri olan Cagayan De Oro ve İlligan noktalarına gidilmiş.
%95 ‘i Müslüman Mindanao adasının eski ve bölge halkı tarafından hala söylenen ismi MORO.Burada hayatını kaybedenlerin sayısı 1500’ü geçti.Kaybolanların sayısının bini geçtiği tahmin ediliyor. 10bin den fazla yerleşim birimi, okul, yol, köprü hasar görmüş yada tamamen yıkılmış. Cansuyu ekibi dağıtımın yapılacağı bölgede ilk gün keşif gezisi yaparak nerede neye ihtiyaç var bunu belirlemiş. Daha sonra Morrowi’de gıda ve ilaç alımını yapmış. Gıda malzemesi olarak öncelikli olarak pirinç, noddle, konserve ve 4,5lt’lik pet şişelerle su alımı yapılmış. İlaç olarak bölgede acil ihtiyaç duyulan tatanoz aşıları ve temiz su bulunamadığından dolayı ishal olan çocuklar için serum alımına öncelik verilmiş.
İlk gün Upper Hinoplon Bölgesinde 7 doktor 35 pratisyen hekim ve hemşire ile sağlık taramasınıda Cansuyu ekibi başlatmış oldu.2 büyük su tankeri ile içme suyu getirlimiş, içinde konserve , noddle ve pirinç olan gıda paketleri ve 4,5 lt lik petlerle sular dağıtılmış. Ayrıca 3 hafta 5-6 kişilik bir ailenin tüm masraflarını karşılayacak kadar nakit para yardımıda yapılmıştır. Sağlık taramasında önce muayene yapılmış sonra tedavilere başlanmış ihtiyaca göre ilaçlar verilmiş, yaralılar için gerekli olan tatanoz aşıları yapılmış, temiz su olmamasından kaynaklı ishal olmuş çocuklara serum bağlanmış. Tüm bu çalışmaların masrafı tamamen Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma derneği tarafından karşılanmıştır.
2. gün İligancity’e 3,5 km uzaklıkdaki ulaşımın neredeyse imkansız olduğu 4000 kişinin yaşadığı izole bir yerleşim birimi olan Mandaluga’ya felaketden sonra sağlık taraması ve yardım için ilk defa Cansuyu ekipleri giderek yaralara merhem olmayı başarmıştır. Ailesi ölenler ve evi yıkılanlara 3 ay hayatlarını idame ettirebilecekleri kadar nakdi yardım yapıldı. Aynı sağlık ekibi burada da sağlık taramasına başlamış, tatanoz aşıları serum ve ilaç yardımı yapılmıştır.
Türkiye’nin kurucu üyesi olarak Malezyada kurulan ve Cansuyu yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Köylünün fedearasyon genel başkan yardımcısı olduğu Uluslar arası Yardım Kuruluşları Federasyonu (IFRD)’nin Malezya ayağı AMAL Foundation dan bir gözlemcininde de katıldığı yardım çalışmalarında Filipinler partner kuruluşu BDA(Bangsamoro Development Agency) ‘nin desteği alınmıştır..Derneğin sağlık ekibi dışında 10 kişilik çalışanı ve gönüllüleri Türkiye’den sel felaketi için Filipinler’e giden Tek ekip olan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine çalışmaları sırasında yardımlarını esirgememişlerdir.
02-01-2013