Türkiye’den Çad’a sevgi köprüsü kuruldu.

Çad’ın Sudan sınırında yaşanan insanlık dramına Türkiye’den insanlık çağrısı geldi. Çad’a ulaşan Cansuyu Derneği ekipleri acil gıda maddeleri, temizlik maddeleri ve çadırlardan olu

 

Çad’ın Sudan sınırında yaşanan insanlık dramına Türkiye’den insanlık çağrısı geldi. Çad’a ulaşan Cansuyu Derneği ekipleri acil gıda maddeleri, temizlik maddeleri ve çadırlardan oluşan kamyonlarla afet bölgesine hareket etti. 3 gün sürecek yolculuk sonrasında sınır bölgesine ulaşacak olan kamyonlar 400 Bin civarındaki mülteciye yardımları ulaştıracak. Çad’ın Başkentinde Türkiye’nin Çad Büyükelçisi’nin de katılığı bir törenle kamyonlar umuda doğru hareket etti.

***

Çad’ın Sudan sınırındaki 400 Bin mülteciye Türkiye sahip çıkıyor.  Sudan’ın Darfur bölgesinde meydana gelen kabileler arası çatışmalardan kaçan çoğu kadın ve çocuktan oluşan mülteciler çok zor şartlar altındaydı. Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas tarafından yapılan yardım çağrısına Türkiyeli yardım kuruluşları cevap verdi. Cansuyu Yardımlaşma Derneği, TİKA, İHH ve Diyanet Vakfı’nın hazırladığı acil yardım konvoyu 3 gün sürecek yolculuğuna başladı. Çad’ın Başkentinde Türkiye’nin Çad Büyükelçisi’nin de katılığı bir törenle kamyonlar umuda doğru hareket etti.

KIZGIN KUMLAR ÜSTÜNDE ÖLÜMÜ BEKLİYORLAR

Törene Çad Sosyal Faaliyetler Bakanı, BM Mülteciler Yüksek Komiseri ve Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın yanı sıra Türkiyeli yardım kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Cansuyu Derneği’nin Çad Yardımları Koordinatörü Ömer Şimşek’in verdiği bilgilere göre yardımlar 10 ila 11 Mayıs tarihlerinde mağdurlara ulaştırılacak. Şimşek, bölgede yaşananları şöyle açıkladı; “Yaklaşık 400 bin sığınmacının yaşadığı sudan sınırındaki bölgede büyük bir insanlık dramı yaşanmakta. Sadece geçen ay içerisinde 75 bin Sudanlı her şeyini geride bırakarak canını kurtarabilmek için Çad’ sığınmış bulunmaktadır. Ölümler başladı. 50 civarında insanı kaybettik. Çocuklar zor durumda. Su dahi bulunmuyor. Kızgın kumlar üstünde ölümü bekliyorlar.”

AÇLAR AMA ÖNCELİKLE BAŞÖRTÜSÜ İSTİYORLAR

BM Mülteciler Yüksek Komiseri görevini ifa eden Çadlı Amine hanım ve heyeti ile yapılan görüşmelerde ise gıda malzemeleri ve yaşam malzemelerinin yeterli olmadığı, 100 bin civarındaki çocuğun yaşamakta olduğu kamplarda kız çocuklarının giymeye giysisi ve özellikle de başörtüsü olmadığı için çadır veya barakalarından çıkamadıkları bilgisi verildi.  Kız çocuklarının iptidai de olsa geçici olarak açılmış olan okullarda eğitime katılamadıkları ve bundan dolayı çok miktarda başörtüsüne ihtiyaç olduğu ifade edilirken bunun yanı sıra Kur’an’ı Kerim ihtiyacının da büyük olduğunu belirtildi.

18-05-2013